Национална мрежа за децата: Държавата се отказа да подкрепя децата

2009
Национална мрежа за децата: Държавата се отказа да подкрепя децата
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на децата и семействата. Това сочат резултатите от деветото поредно издание на годишния доклад "Бележник 2020: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", съобщава Националната мрежа за децата.

Заключението идва на първо място заради отказа да влезе в сила Закона за социалните услуги. Против него основно са от БСП, "Обединени патриоти", като ВМРО иска не просто закон, а кодекс и изключване на неправителствените организации в сферата на политиките за деца. "Воля" на Веселин Марешки обаче също иска отлагане.

За година 179 деца са починали от болести и инциденти

Само за година 179 български деца от 1 до 17 години са починали вследствие на болести, инциденти и злополуки, предаде БГНЕС. Впечатлен...

"Предстоящото му въвеждане от 1 юли отново е под въпрос. Самият нормативен акт е подложен на изключително ожесточена пропагандна война, съпроводена с масивна дезинформационна кампания от крайни религиозни и политически организации", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

В бележника най-добрата оценка е за образованието – оценено е с "добър 4". "Въпреки проблема с качеството на образование в малките населени места, средищните училища, функционалната неграмотност, формалното на много места приобщаващо образование, като цяло държавата е поела ангажимент и прави опити за неговото изпълнение", гласи заключението.

Набляга се и на това, че държавата продължава да възприема децата като обект, а не като пълноценна личност, с вземане под внимание на правата на личността. Оценката в този аспект е "среден 3".

Най-слабата оценка, 2,50, е за благосъстояние. Всяко трето дете в България живее в риск от бедност, гласи заключението в бележника. И още – децата с увреждания и хронични и редки заболявания продължават да страдат заради отказ да бъдат считани за пълноценна част от обществото ни.

Родители излизат на протест, искат нов Закон за социалните услуги

"Граждански протест за пълна отмяна на противоречивия Закон за социалните услуги (ЗСУ), влизащ в сила от 01.07.20 г., както и срещу нед...

Друга слаба оценка, 2,50, касае закрилата от насилие. "България остана без Национална Стратегия за детето и план за справяне с насилието над деца. Това поставя под въпрос както помощта, която се оказва на деца, преживели насилие, така и крайно необходимите действия на отговорните институции за предотвратяване на подобни случаи, за което свидетелстват и многобройните случаи през последните месеци", пише в бележника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com