Новини или Novini – картината на печата за 10 юни

4735
Новини или Novini – картината на печата за 10 юни
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 10 юни.

"Сега"

Как ще избира БСП нов председател - изглежда все по-неясно, пише медията. Въпросът дали изборът ще е пряк или не остава неясен. Да отпадне пък точката за пряк избор на лидер на конгреса, предложи Националният съвет на партията, който заседава на закрито повече от 8 часа в събота и който трябваше да подготви дневния ред на заседанието на най-висшия форум - конгреса на 16 юни.  Прието било и проекторешение, според което оставката на Корнелия Нинова само се констатира. И двете предложения са на представители на опозицията, които искат "стабилизиране" на партията до местните избори, като идеята им е да бъде избран временен председател, който да довърши мандата на Нинова до пролетта на следващата година. Тогава вече конгрес да избере и нов водач на БСП.

Опозицията настоява след това да се прави пряк избор сред всички членове за нов пълен мандат на ръководните органи на партията. Корнелия Нинова иска още след 16 юни да се премине към пряк избор на лидер, тъй като смята, че има подкрепата на по-голяма част от структурите по места. За всичко това обаче трябва да се приемат промени в устава. Такива не са предложени.

По време на заседанието лидерът в оставка е била бламирана от съпартийците си и по друга линия - социалистите са върнали за доработване доклада, който Изпълнителното бюро бе приело за представянето на евроизборите, както и са решили вместо Нинова начело на работната група по документа да е Валери Жаблянов.

"24 часа"

На магистрала "Хемус" до 1 юли ще бъде пуснато движението по виадукта "Разлив", след 10-ти - и по моста на 37-ия километър след тунел "Витиня". В ремонт за лятото остават други три виадукта. Мостовете са строени в края на 80-те години на 20 век и се ремонтират за първи път.

Нови пътни платна, фуги, хидроизолация и колони - държавата ремонтира всичко по виадуктите на АМ "Хемус", пише в днешния си брой "24 часа".

Има сделка за жп ремонтния завод в Карлово. Това каза за "24 часа" преди дни управителят на "Ди Би Карго България" Любомир Гарчев. Фирмата купувач е част от "Ди Би Карго", която пък е дъщерна на държавния немски жп превозвач "Дойче бан".

От компанията се въздържат да обявяват все още намеренията си след покупката на обявения в несъстоятелност завод. Но експерти от железопътния бранш коментират, че "Ди Би Карго България" развива базите си, вероятно в халетата на новата си придобивка ще ремонтира вагони, а може би в бъдеще и ще произвежда. Жп специалистът Симеон Ананиев свързва покупката на "Дойче бан" с очакваната, но все още нерешена инвестиция на "Фолксваген".

"Труд"

Вестникът избира за акцент любопитна тема - отчаяни кръчмари примамват клиентите с риба по гръцки. Оказва се, че се очертава се слаб сезон, заради това собствениците на крайбрежните заведения са избрали с "гръцкия" номер да привлекат повече клиенти и да спасят търговията си от "ол инклузив" системата.

В менюто по крайбрежните ресторанти откриваме задушения ватос по гръцки, който струва 15,89 лв. за порция, толкова са и скаридите – пак по гръцки, само че с 50 грама по-малко от ватоса. 17,89 лв. Плащаме за чиния със скариди "Саганаки", а порция от 300 грама калкан струва 39,89 лв. Предлага се и плато "цял калкан на тиган", което се състои от 4 порции.

"Монитор"

Общините в страната започват извънредна акция "Кърлеж" заради бума на ухапани, пише "Монитор". Извънредно пръскане срещу кърлежи предстои в София от понеделник (10 юни). Обикновено това се извършва два пъти в сезона, но сега се налага заради повишената им популация. Това съобщи завеждащата отдел "Паразитология и ДДД" в Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева. Първото от тях е през април-май, а второто в началото на септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com