Новини или Novini - картината на печата за 11 април

3563
Новини или Novini - картината на печата за 11 април
Снимка: iStock/Guliver

Валери Симеонов е все по-активен участник в скандала "Апартаментгейт", но предизвиквайки проверки към свои колеги, успя да привлече вниманието на прокуратурата и антикорупционната комисия и към собствените си недвижими имоти. Така бившият вицепремиер се присъедини към групата на разследваните за съмнителни имотни сделки политици.

Нека видим какви са основните теми в печата на днешния 11 април.

Вестник "Сега"

Вестникът пише за подготвяния нов медиен закон, който на практика ще засегне всички медии в България. Управляващите бързат да изработят и въведат законодателни промени, които ще им позволят да контролират и интернет сайтовете, а не само телевизиите и радиата. СЕМ също няма търпение да получи правото да контролира сайтовете, които са основен източник на информация за мнозина.

Властта се заема да се бори с "лъжливите новини" и медиите, които "подлагали на линч" политиците, а ВМРО дори иска специален регистър на българските сайтове, контролиран от СЕМ.

Вестник "24 часа"

Въпреки новите правила на КЕВР за измерване на електроенергията кражбата на ток е по-изгодна, отколкото цените, по които плащат редовните потребители. Независимо от законовите промени в последните години, кражбите на ток не само че не са изолирани, а са се увеличили.

Новите крадци обаче не са цигани, а бизнесът, става ясно от изнесени данни на електроразпределителните дружества. Те отчитат, че под 10% от кражбите се извършват от роми, а над 50% - от хотели, фабрики, ресторанти. Оказва се, че дневната тарифа на компаниите е по-висока от тази за крадена енергия. Манипулират се дори т.нар. умни електромери, като това дори се е превърнало в бизнес. Енергодружествата отново настояват за по-строги санкции при кражби на кабели и консумативи от съоръженията им.

Вестник "Монитор"

Секретната комуникация, с която разполагат екипите на жандармерията, Гранична полиция и Агенция „Митници“, ще бъде усилена двойно по границата с Гърция. Това предвижда план на МВР за тази година, разписан от вътрешния министър Младен Маринов.

Капацитетът на системата ТЕТРА, която има директна връзка с Шенгенската информационна система и чрез нея могат да се водят криптирани разговори, които са непроследими, ще бъде повишен с 50% в района на Благоевград, който е в близост до ГКПП Кулата на границата с Гърция, и с цели 75% в района на Смолян, който е на около 40 км от другата ни граница с южната ни съседка при Рудозем и Златоград. Смолян се смята и за контактна точка на нелегалните мигранти, които влизат от Турция.

Вестник "Труд"

Изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно, става ясно от разчети на Сребърния фонд за състоянието на пенсионната система. Затова, ако хората на средна възраст искат да имат прилични средства на старини, трябва да започнат сами да спестяват още от днес, съветват финансисти. Вестникът анализира предизвикателствата пред пенсионната система в следващите десетилетия, формулите за преизчисление на пенсиите и сметките в частните пенсионни фондове и средствата в Сребърния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com