Новини или Novini – картината на печата за 12 септември

4709
Новини или Novini – картината на печата за 12 септември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 12 септември.

"Сега"

Тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони все още са в бъдеще време, но управляващите вече разпределят очакваните приходи от нея. На две поредни заседания в рамките на седмица бяха "наместени" близо 1 милиард лева. Миналата сряда министрите определиха крупната сума от около 550 млн. лв. за ремонт на шосета и за изграждане на нови отсечки. 7 дни по-късно правителството реши да отпусне нови близо 420 млн. лв. за изграждане на пътища в Северозападна България. Става въпрос за отдавна планирания и обещаван скоростен път от Мездра до Ботевград.

Очаква се средствата отново да дойдат от бъдещи приходи от тол системата, с която тировете ще плащат за изминато разстояние по част от пътищата. Парадоксът е, че конкретният обхват на трасетата, за които ще се плащат такси, все още не е определен. Първоначално се говореше за над 60% от републиканската пътна мрежа - магистрали, първокласни и второкласни шосета, както и дори за част от третокласната мрежа. Последните анонси са, че платена ще е само около една трета от шосетата - около 6000 км, като в обхвата на тола ще се включат най-натоварените транзитни трасета. Но и това не е окончателно определено. Не са разписани и таксите, които превозните средства ще плащат. Те ще зависят и от екологичната категория на камиона, както и от неговото натоварване.

"24 часа"

Разследването на шпионския скандал продължава с издирване на контакти на Николай Малинов с представители на българските служби за сигурност, твърдят източници на в. “24 часа”. Засега обвиняем по делото е само председателят на Националното движение “Русофили”, но не е изключено по-късно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица. Малинов е споделял с руснаците Леонид Решетников и Констанин Малофеев класифицирана информация. И двамата са със забрана за влизане в България за 10 години, а Решетников дори се сбогува със страната ни на профила си във Facebook.

"Монитор"

Mинистърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е сред обсъжданите варианти в патриотичната партия за кандидат за кмет на София. Това разкри общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. ВМРО обсъжда общо три имена за кмет на София - освен Каракачанов, другите варианти са самият Контрера и евродепутата Ангел Джамбазки. Според Контрера е важна не толкова личността на кандидата, а програмата, с която ще излезе.

"Труд"

Българите са изяли над 88 000 тона вносни домати през миналата година. За 2019 г. прогнозата е количеството да стигне 78 000 тона. С 18% расте вносът на домати у нас годишно за последните 5 години, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време въпреки ниската цена на зеленчука в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо. В Турция, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените на доматите са паднали до около 0,20 – 0,25 долара за килограм (около 0,44 лв. за кг). В Холандия и Испания, които са сред най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са около 0,80 евро/кг (1,60 лв. за кг). У нас обаче вносните домати вървят по 1,28 лв. за килограм, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com