Новини или Novini – картината на печата за 16 декември

2502
Новини или Novini – картината на печата за 16 декември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 16 декември, понеделник. 

Сега

Двама министри са заплашени с до 12 г. затвор заради водната криза в Перник, пише вестникът. Тежкият режим на водата, който изкара жителите на Перник на протести, е следствие на безхаберието на двама министри - на околната среда и водите и на регионалното развитие. Това установи Районната прокуратура в Перник и препрати преписката на Специализираната прокуратурата, която е компетентна да разследва престъпленията по служба на хората на висши ръководни длъжности. Постановлението, с което "Сега" разполага, е от 10 декември. В него министрите, виновни за кризата, не са посочени поименно, но е намесено името на Лиляна Павлова.

Труд

Големите компании заедно с гражданите и бизнесът в София плащат 68% от всички данъци в страната, пише медията, като се позовава на данни от отчет на НАП за дейността ѝ. Общият размер на приходите, събрани от НАП за година е над 21 млрд. лв., което е ръст с 1,846 млрд. лв. (9,6%). 35% от тези данъци са събрани от Териториалната дирекция на НАП в София. А 33% са осигурени от ТД „Големи данъкоплатци и осигурители”. Тази дирекция на НАП обслужва големите фирми с приходи над 3 млн. лв. или възстановен ДДС над 2 млн. лв., както и всички банки, застрахователи, пенсионни фондове и здравноосигурителни дружества. Повечето от тези компании също са регистрирани в София.

24 часа

Ежедневникът се спира на важна геополитическа тема, като информира търговското споразумение между Пекин и САЩ е напълно готово. Това заяви пред телевизия Си Би Ес (CBS) постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, цитиран от Ройтерс. Търговското споразумение е забележително, въпреки че не решава всички проблеми из основи, посочи търговският представител, цитиран от Франс прес. По думите му в документа не става въпрос само за селско стопанство, но има и елементи за защита на интелектуалната собственост, за технологиите, валутите, финансовите услуги.

Монитор

КАТ в масова акция за джигити след инцидентите с деца, пише вестникът. От Пътна полиция провеждат засилени проверки за джигити след зачестилите инциденти с деца. В рамките на акцията коли на КАТ са на всички по-ключови пътни артерии и кръстовища, като са с включени сигнални сини лампи. Масираните проверки стартираха от нощта на събота срещу неделя, като през уикенда стана ясно, че разпореждането за тях е дошло лично от главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com