Новини или Novini – картината на печата за 16 септември

3626
Новини или Novini – картината на печата за 16 септември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 16 септември.

"Сега"

Призовкарите от Софийския районен съд (СРС) вече ще разнасят призовки, съобщения и книжа, оборудвани с GPS. Решението за това е взето от председателя на съда Александър Ангелов през юли, съобщават от институцията пред в. "Сега".

От СРС посочват, че мярката е въведена след анализ на сигналите и жалбите от граждани и адвокати, като целта е да се повиши ефективността при връчването на съдебните книжа, както и да се осъществява реален контрол върху тази дейност.

"24 часа"

1 515 984 522 евро са предвидени за инвестиции в опазване и развитие на защитените зони в "Натура" за периода 2014-2020 г. Това става ясно от проект за актуализация на програмата, публикуван за обществено обсъждане. 830 628 518 евро от тези инвестиции вече са разплатени.

Териториите в мрежата "Натура 2000" в България са 4 104 837 хектара. При средноевропейски разход на хектар за периода от 60 евро за управление на защитените територии у нас би трябвало да се отделят над 246 млн. евро на година, което прави 1,7 млрд. за 7 години. Някои от предвидените мерки обаче са отпаднали заради липса на финансиране, затова сумите са по-малко.

"Монитор"

40% от класните стаи в страната са оборудвани с проектори, лаптопи или интерактивни дъски, които улесняват учебния процес. Половината от всички близо 400 иновативни училища в страната пък са избрали нови методи за организация на обучението и образователната среда, които най-често са насочени към въвеждането на новите технологии в клас. Дарени от различни компании таблети и "вълшебни дъски", купени от училищния бюджет, допълват арсенала от електронни нововъведения в клас. Това означава, че поне всяка втора класна стая у нас е дигитална.

"Труд"

САЩ получиха "зелената светлина" да наложат милиарди евро в наказателни тарифи върху продукти произхождащи от ЕС, в отговор на нелегалните субсидии отпускани от европейските правителства на аеро-космическия гигант Airbus.

Решението на Световната търговска организация (СТО), което има задължителен характер, е резултат от дългогодишен съдебен спор между САЩ и ЕС и практически отвързва ръцете на американския президент Доналд Тръмп в най-скоро време да обяви въвеждането на наказателни мита върху европейски продукти като компенсация.

Белият дом е получил правото от СТО да потърси между 5 и 8 млрд. евро в такси, а според някои оценки сумата може да надхвърли 10 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com