Новини или Novini - картината на печата за 19 март

3871
Новини или Novini - картината на печата за 19 март
Снимка: iStock/Guliver

Първият ден от новата седмица беше богат откъм събития, но за съжаление с тъжен и кървав оттенък. Денят започва с политически вопли. Сергей Станишев изплака пред медиите мъката си, че бившата му половинка Елена Йончева беше предпочетена пред него да води листата на БСП. Той намери вината за това не в собствената си политическа несъстоятелност, а в сянката на Корнелия Нинова, която не пропусна да му отговори в характерен стил.

По-късно през деня дойдоха и по-неприятните новини, свързани с поредната доза терор - този път в Утрехт.

С недежда надигналата се вълна на терора най-после да спре да ни залива, преглеждаме какво отчитат за най-важно вестниците за днес:

Вестник "Сега"

Висша служителка на ЕК се самоубила заради натиск да укрива факти, пише в. Сега в днешния си брой. Позовавайки се на информация на БНР вестинък разказва за италианска юристка, шеф на отдел "Човешки ресурси" в правната дирекция на ЕК, била подложена на огромен натиск да укрива факти около високопоставено назначение в ЕК и затова посегнала на живота си. Разкритията са от разследване на френския журналист Жан Катремер във в. "Либерасион". При нас не страдат от подобни скрупули, само вдигат мизата.

Вестник "24 часа"

Медията се спира подробно на справка на Агенцията за социално подпомагане, която показва че около 20 хил. бедни са загубили правото си да получават социални помощи през последните две години, защото са отказали да полагат общественополезен труд. Това означава, че над 7 хил. души са се освободили от работа през 2018 г. Общините пък не могат да намерят работа на около 100 души месечно. Отделно всеки месец средно 9632 семейства остават със спрени детски, защото децата им не посещават редовно училище или предучилищна група, която е задължителна за всяко дете. Според Закона за социално подпомагане обаче съществуват редица случаи, които освобождават голям кръг от хората от общественополeзен труд. Така градинки не копаят самотни родители и тези, чиито деца са на до 3-годишна възраст, бременни и хора с трайни увреждания. Сещате се кои групи винаги имат малки деца.

Вестник "Труд"

Интересна разработка на Джейсън Бърк за "Гардиън" приковава вниманието на вестника. Според статията технологията е най-ефикасният съюзник на тероризма. Статията разкрива психологическият момент и възможността за самоизвява и трибуна, която дават технологиите. Не е като да е далеч от истината.

Вестник "Монитор"

Сериозният проблем за насилието в училище разглежда "Монитор" през призмата на самосезиралата се Държавна агенция за закрила на детето по случаите на насилие от и над ученици от градовете Габрово, Ловеч и Пловдив. Случаите бяха широко отразени и онагледени от медиите чрез видеоматериали и снимки. При оповестяването от медии на прояви на деца не следва да се посочват лични данни за тях, включително техните образи, за да не бъдат идентифицирани (особено когато се отнася за случаи на насилие върху деца или конфликтни семейни отношения, напомнят от ДАЗД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com