Новини или Novini - картината на печата за 7 август

4809
Новини или Novini - картината на печата за 7 август
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 7 август.

"Сега"

Българските власти са на път да заличат свиневъдството, като се оправдават, че следват стриктно европравилата, пише вестникът. Но масовото избиване на животни, с което Българската агенция по храните (БАБХ) се опитва панически да ограничи пораженията от африканската чума по свинете, не съществува като мярка в нито една директива на ЕС. В същото време БАБХ проспа безценно време за важни мерки, които можеха да предотвратят епидемията. Това коментира в интервю за Offnews д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и експерт по храните, част от активистите на "Активни потребители".

"24 часа"

2566 души са получили българско гражданство за първите 6 месеца на тази година. Това става ясно от отчетите на комисията по придобиване на българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова за първите 6 месеца на 2019 г.

Комисията разглежда всеки от случаите, предложени от министъра на правосъдието, и се произнася след това. За посочения период са издадени общо 98 указа за 3068 случая за промени в българското гражданство. 409 души са възстановили българските си паспорти. На 88 души са отнети българските паспорти. На 1390 пък въобще е отказано наше гражданство по предложение на министъра на правосъдието, подкрепено от комисията, а на други 245 - по решение на вицепрезидента. 46-има са получили “не” за възстановяване на гражданството си у нас.

"Монитор"

Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да точат банковите ни сметки. Мошениците се възползват от притесненията на хората около хакването на личните данни на милиони българи в Националната агенция по приходите (НАП).

Измамата е добре позната от миналото. До потребителите се изпращат подвеждащи имейли, в които се обяснява, че заради хакерската атака срещу НАП е необходимо отново да въведат паролите си за електронно банкиране, за да се повиши сигурността им. Имейлът съдържа и линк към сайт, през който става кражбата на пароли и потребителски имена.

Атаката е срещу почти всички банки, които работят в България. Ако повярват на заблудата и впишат секретния си код в изпратената по имейл форма, хората на практика ще дадат достъп на престъпниците до профила си за е-банкиране.

"Труд"

Над 10 са опасните плажове по българското Черноморие, на които най-често се случват тежки инциденти в морето. Причината е, че ивиците са дълги, открити и щом духне вятър, се вдигат високи вълни. "Германката" и "Харманите" до Созопол, "Мостът" в Бургас, "Липите" до Синеморец са сред местата, където най-често има удавени. На тези места има дънни ями със силни подводни течения и обикновено се вдигат големи вълни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com