Експерт: 35 дни в годината въздухът в София е замърсен

3620
Експерт: 35 дни в годината въздухът в София е замърсен
Снимка: iStock/Guliver

35 дни в годината въздухът в София е замърсен. Това показват данните от гражданските станции. 

"Няма как да очакваме да има по-чист въздух, при положение, че не сме променили начина си на живот, при положение, че мерки не се взимат вече толкова много време. Нашите станции показват завишени стойности в мъгла, но човек трябва да си покаже носа навън, за да разбере, че имаме проблем, особено при отоплителния период". Това каза в интервю за bTV съоснователят на airbg.info Стефан Димитров. По думите му "политиците тупат топката вече 30 години". 

Фандъкова захапа Бонев, но пак се измъква за безплатния градски транспорт

"Борис Бонев се подхлъзна по аргументите на опозицията... надявам се да се завърне в обещанията си, за да бъде обективен. Той се отметн...

В София най-мръсен въздух дишат в кварталите "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово". Димитров обърна внимание, че фините прахови частици в контакт с мъглата са изключително опасни за здравето.  

Според проф. Христомир Брънзов от Националния  институт по метеорология и хидрология (НИМХ) причината за замърсяването се крие в температурната инверсия и географските особености на София.

Друга причина, която е не по-малко важна и сякаш се пренебрегва, а е на трето място по значимост за замърсеност, е прахът в града, който е постоянно явление и също влияе на качеството на въздуха.

"Утре малко ще намалее вероятността за замърсяване от гледна точка на метеорологичните условия, тъй като ще се появи източен вятър. В събота пак ще се вдигне степента на възможност за замърсяване", каза той.

Според европейското и национално законодателство въздухът се смята за мръсен, ако е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно.

Колко ще струва безплатен градски транспорт при мръсен въздух в София и защо обсъждането на бюджета тръгва тихо?

Не съм направил изчисление колко точно ще струва напълно безплатен градски транспорт. Но става въпрос за 10-15 дни годишно, а здравето ...

Какво е положението в Перник

Около 21:00 часа на 15 януари е измерено опасно високо ниво на серен диоксид в Перник - 644 микорграма на кубичен метър. Такива стойности водят до повишен риск за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, пушещи хора и възрастни хора, казват от РИОСВ. Но смятат, че за здрав човек нямало проблем – това показа репортаж на Нова телевизия. Не стана ясно защо тогава има предписания като да се носят маски.

На въпрос защо днес няма превишаване на серния диоксид, след като пак има мъгла, отговорът беше, че сега имало вятър.

Кметът на Перник Станислав Владимиров посочи, че РИОСВ трябва да открие източника на замърсяване. Засега обаче РИОСВ няма точно обяснение. А местният ТЕЦ работи с нормална мощност, като от там отричат, че централата е причината да има по-високо ниво на серен диоксид.

Ситуацията в страната

В кои софийски квартали въздухът е най-мръсен?

Въздухът над София днес е замърсен най-вече в кварталите "Васил Левски", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", "Дружба", показват данните ...

Според официалните данни на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) 36 станции в страната са отчели превишаване годишната норма. Най-критично е  състоянието на въздуха в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София.

"Най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив – жк. Тракия, 89 дни", обясни за bTV Валери Серафимов, който е директор на Дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" в ИАОС.

С най-чист въздух могат да се похвалят в Добрич, където нормата е превишена едва 7 дни в годината. Въпреки превишаването, от агенцията отчитат, че на места броя дни намалява:

"Почти във всички населени места са констатирани подобрявания качеството на въздуха. И само един пример ще ви дам – в Горна Оряховица през 2018 г. е имало 110 дена с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 г. вече са 64. Тази тенденция е посевместна за цялата страна, може да има повече от 35 дни, но броят намалява", допълни още Серафимов.

Как коментира ситуацията с мръсния въздух в София кметът на града Йорданка Фандъкова може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ

Борис Бонев с предложение за по-крути мерки срещу мръсния въздух в София

Нови мерки за борба с мръсния въздух в София предлага общинският съветник Борис Бонев. "В момента най-строгите мерки влизат при стойно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София