Новините: Най-важното за деня, 21 юни

3090
Новините: Най-важното за деня, 21 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 юни.

СЛЕД 8-ЧАСОВИ ДЕБАТИ: ХИЛЯДИ В ПОДКРЕПА НА КАБИНЕТА И РЕДИЦА ДЕМОНСТРАЦИИ С ИСКАНЕ ЗА ОСТАВКА (ОБЗОР)

В деня на дебатите по внесения вот на недоверие към правителството на Кирил Петков общо осем заявки за протест срещу управляващите събра разнолики групи от хора пред Народното събрание през целия ден. Всички те представляваха различни организации, но са обединени от едно - искането за оставка на правителството. През целия ден сградата на Народното събрание и целия район около него има изключително засилено полицейско присъствие, разположени са сили на жандармерията и метални ограждения. Има и водно оръдие.

ПЛАН "Б" НА ПЕТКОВ, АКО ВОТЪТ МИНЕ: ВЗИМА МАНДАТА И ТЪРСИ НОВО МНОЗИНСТВО

План "Б" на премиера, ако вотът на недоверие мине, е да вземе първия мандат и да търси мнозинство от независими депутати. Този план обяви самият Кирил Петков  пред журналисти след края на дебатите по вота на недоверие срещу кабинета. Гласуването по вота ще се проведе в извънредно заседание от 19.10 ч. утре. 

КИРИЛ ПЕТКОВ ПРИЗОВА ДЕПУТАТИТЕ ДА ЗАГЪРБЯТ ДОГАН, ТРИФОНОВ, БОРИСОВ И МИТРОФАНОВА

Сетете се за вашата клетва като народни представители. Там няма Слави Трифонов, там няма г-н Борисов, нито Доган, нито Митрофанова. Вие се заклехте в името на България. Нека тази клетва ви води във вашето решение. С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към депутатите по време на дебата по внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие.

ВАСИЛЕВ КЪМ ОПОЗИЦИЯТА: ВАШАТА ФИЛОСОФИЯ Е "ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ" (ВИДЕО)

Вашата философия е "да го духат бедните". Така вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира мотивите на опозицията за внасяне на вот на недоверие срещу кабинета "Петков".

НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ СЕ СПРАВИ И ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ НЯМА ДА УСПЕЕ (ВИДЕО)

Аз дълбоко вярвам, че разумът и мъдростта ще надделеят и че дори и от други парламентарни групи е възможно хора да подкрепят правителството (на Кирил Петков, бел.ред.). Моята интуиция ми подсказва, че вероятно правителството ще се справи и вотът на недоверие няма да успее. Това каза в Студио Actualno Найден Зеленогорски, председател на гражданско сдружение ДЕН (Достойнството на един народ), депутат в 38, 43 и 46 народни събрания и дългогодишен кмет на Плевен.

ПРОФ. КИРОВ: АКО КАБИНЕТЪТ ОЦЕЛЕЕ, МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА

Ако правителството оцелее, може да продължи месец, два, три, но така не може да се управлява. Когато нищо не може да реши каквото и да било, в крайна сметка се прибягва до правилата на демокрацията. 

КАРАДЖОВ НАМЕСИ И ПРЕЗИДЕНТА ВЪВ ВОЙНАТА С ПРАВИТЕЛСТВОТО, СРАВНИ ПЕТКОВ С ХИТЛЕР

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов атакува кабинета, от който все още е част по време на дебатите по вота на недоверие в парламента днес.

НОВИ ОБИДИ И ЗАПЛАХИ ЗА ДЕПУТАТА ОТ ДПС: НА ВРАТАТА МИ ПИШЕ МЕРЗАВЕЦ И "СТУДЕН ЗАТВОР"

Във „Фейсбук“ депутатът от Станислав Анастасов публикува снимка на обидни бележки, които са били залепени във входа на жилището му.

МАКЕДОНИЯ, ПАРИТЕ ЗА МРРБ И ПЕЕВСКИ РАЗПАЛИХА НОВ СКАНДАЛ МЕЖДУ КИРИЛ ПЕТКОВ И ТОШКО ЙОРДАНОВ (ВИДЕО)

Премиерът Кирил Петков и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов влязоха в нов спор по горещите теми от последните седмици - Република Северна Македония и парите за Министерството на регионалното развитие.

В КАПАН: ПРОЦЕДУРНИ НЕЯСНОТИ И СПЕКУЛАЦИИ СПЪВАТ РЕШЕНИЕТО ЗА ВЕТОТО НА МАКЕДОНИЯ

Заседанието в Брюксел на постоянните представители на страните-членки на Европейския съюз завърши без да се обсъжда българска позиция за френското предложение по ветото върху Северна Македония. Дипломатически източници определят атмосферата като "позитивна" и допълват, че България е информирала какви следващи стъпки ще приеме, съобщава БНР. Френското предложение няма да бъде дискутирано и на утрешния Съвет "Общи въпроси".

ПП ПРИЗОВА ГЕНЧОВСКА ДА СВАЛИ СЕКРЕТНИЯ ГРИФ ОТ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА РСМ

От "Продължаваме промяната" призоваха министъра на външните работи Теодора Генчовска да свали секретния гриф от двустранния протокол между Северна Македония и България. Това се казва в специално съобщение, разпратено от пресслужбата на партията до медиите.

СВЕТИЯТ СИНОД С ИСТОРИЧЕСКО РЕШЕНИЕ - ПРИЗНА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Светият синод на Българската православна църква взе историческо решение и призна Македонската православна църква, вдигайки схизмата.

ДОМАШНИТЕ НАСИЛНИЦИ ЩЕ ВЛИЗАТ В РЕГИСТЪР, ОСТАВАТ И БЕЗ ОРЪЖИЕ

На извършителите на домашно насилие ще се забранява да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна или обикновена поща и факс, както и чрез всякакви други средства и системи за комуникация. Те нямат да имат право да получават разрешително за оръжие, а издаденото ще им се отнема. Извършителите ще са задължени да посещават специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

В РУСИЯ ЗАГОВОРИХА ЗА "НАДЕЖДА" ЗА СВЕТОВЕН ГЛАД, ИДНАТА СЕДМИЦА Е РЕШАВАЩА ЗА СЕВЕРОДОНЕЦК

Украйна продължава да удържа на руските удари в Донбас, докато властите в Киев подчертават, че идната седмица ще бъде решаваща за това дали силите на Кремъл ще успеят да поемат контрол над Северодонецк.

Светият синод на Българската православна църква взе историческо решение и вдигна схизмата от Македонската православна църква.
В съобщение от Българската патриаршия се казва следното:
"Днес на свое заседание, в пълен състав, Светият синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши: Българската православна църква - Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан". 
Така БПЦ стана третата в православния свят, която признава Македонската църква.
Първа схизмата вдигна Вселенската патриаршия, като я призна с името "Охридска църква". Това стана на 10 май 2022 г. Само два дни по-късно сръбският патриарх Порфирий обяви, че Сръбската православна църква ще признае македонската за автокефална (независима), защото съборът на СПЦ е взел единодушно решение за това.
И в двата случая българският Свети синод не взе публично отношение. Но след акта на Вселенската патриаршия ловчанският митрополит Гавраил каза, че за него новината е неприятна и ще внесе допълнителен смут в православния свят. 
"Не знам какво ще стане, аз не знам как ще реагира Сръбската църква и другите църкви, но това е един повод за усилване на разкола. Македонската православна църква от 20-те години на миналия век е под юрисдикцията на сръбската и това е признавано от всички православни църкви по целия свят. Поради което по нашите канони Сръбската църква имаше право да даде автокефалия на Македонската или това може да го направи един Всеправославен събор", каза тогава Гавраил.
Що се отнася до въпроса с името, което ще бъде признато от Българската православна църква за Северномакедонската, по този въпрос Светият синод тепърва ще се произнесе, както става ясно от съобщението. Но пак след акта на Вселенската патриаршия, Гавраил заяви, че не може да ѝ се даде името Охридска Архиепископия, защото това е историческо име на българската автокефална православна църква от 1018 до 1767 г. 
През 2017 г. Светият синод на Македонската православна църква заяви, че признава Българската православна църква за своя църква-майка. Първоначално нашата църква имаше намерение да помогне при признаването, но заради проблема с името, процесът затихна.Светият синод на Българската православна църква взе историческо решение и призна Македонската православна църква, вдигайки схизмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com