След 8-часови дебати: Хиляди в подкрепа на кабинета и редица демонстрации с искане за оставка (ОБЗОР)

4509
След 8-часови дебати: Хиляди в подкрепа на кабинета и редица демонстрации с искане за оставка (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

В деня на дебатите по внесения вот на недоверие към правителството на Кирил Петков общо осем заявки за протест срещу управляващите събра разнолики групи от хора пред Народното събрание през целия ден. Всички те представляваха различни организации, но са обединени от едно - искането за оставка на правителството. През целия ден сградата на Народното събрание и целия район около него има изключително засилено полицейско присъствие, разположени са сили на жандармерията и метални ограждения. Има и водно оръдие.

Първи още в 7 сутринта бяха представители на ВМРО, предвождани от съпредседателя на партията Ангел Джамбазки. Около 20 души блокираха дома на премиера Кирил Петков, а демонстрацията бе под надслов "Не предавай Македония".

Малко преди обед между Народното събрание и катедралата "Свети Александър Невски" пък мирен протест събра около 30 души на Националното движение "Хан Кубрат", които настояха за оставката на кабинета. Причината, по думите на един от представителите, е високата цена на горивата и храните. Направи впечатление телосложението на демонстрантите, както и наличието на множество татуировки с неприлични символи по тях. 

 

В обедните часове два протеста почти се сляха в едно - единият бе организиран от Сдружение "Толерантност", а другият - отново от симпатизанти на ВМРО пред Народното събрание. Именно първият всъщност събра на едно място десетки кметове на ДПС от цялата страна, които поискаха оставката на правителството заради нарушения диалог на властта с кметовете, а при тях слязоха и депутатите от Движението.

 

Именно заради настаналата куриозна ситуация с провеждане на няколко демонстрации едновременно принуди представителите на патриотичната формация да си тръгнат с цел да се разграничат от симпатизантите на ДПС.

 

В 17 часа пък започна и протеста на поддръжници на партия "Възраждане", който също бе малоброен. Присъстващите също поискаха оставката на кабинета и се обявиха за предсрочни избори.

Хиляди в подкрепа на кабинета "Петков"

Във вечерните часове на деня на дебатите за вота на недоверие хиляди поддръжници на политиката на правителството изразиха за втора поредна вечер позициите си за оставането на кабинета "Петков". Демонстрантите се събраха в пространството около храм-паметника "Александър Невски", където с европейски и български флагове в ръка скандираха "Мафията вън!" и "Заедно!". Пред гражданите отново се появиха представители на управляващите, сред които Никола Минчев, Кирил Петков, Асен Василев, министри и депутати.

Пред многохилядното множество именно отстраненият от поста председател на Народното събрание Никола Минчев потвърди, че предстоящото гласуване на вота на недоверие е насрочено за сряда вечер, 22 юни от 19:10 часа. Той допълни, че по време на редовното заседание на парламента сутринта пък е входирана в дневния ред и точката за обсъждане на избор на нов председател на законодателния орган.

 

Обзорът на деня проследихме НА ЖИВО: Какво е бъдещето на кабинета "Петков"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com