Новините: Най-важното за деня - 3 март, 2023 година

2643
Новините: Най-важното за деня - 3 март, 2023 година
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 март.

ДОЦ. ГЕОРГИ ВЪЛЧЕВ: ТРЕТИ МАРТ Е ПОВОД ЗА НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ, НЕ ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД РУСИЯ (ВИДЕО)

Националният ни празник винаги се свързва с Руско-турската освободителна война от 1877-78г., но днес, когато настроенията към Русия са крайно противоречиви си задаваме въпросите:

Защо всъщност се случва тази война? Каква част от мотивите на Русия са от чиста славянска любов и каква част са чисти имперски интереси? Защо светилата на нашето Възраждане пишат с огромен патос против Русия?

Захари Стоянов казва: "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"

Г.С. Раковски: "Мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия".

В Студио Actualno e историкът доц. д-р Георги Вълчев - зам. ректор в СУ "Климент Охридски", автор на редица статии и монографични изследвания в областта на българската култура и различните влияния върху нея.

ОСВИРКАХА РАДЕВ НА ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ИЗДИГАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ

Президентът Румен Радев беше освиркан на церемонията по издигане на националния флаг пред Паметника на Незнайния войн. Докато държавният глава приемаше почетния караул, от събралите се да гледат церемонията, се чуваха възгласи "Радев, вън!". По протокол президентът и върховен главнокомандващ поздрави военнослужещите с националния празник, а те му отвърнаха с вик: "Ура!".

БЪЛГАРИЯ Е В ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ

От 00.00 ч. тази нощ започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Така до 24.00 ч. на 31 март общо 14 партии и 7 коалиции ще мерят сили в надпреварата за вота. За тези 30 дни кандидатите за народни представители ще участват в предизборни дебати и ще се срещат с избиратели в цялата страна.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ЩЕ ПАДНЕ ЛИ БАХМУТ СКОРО? (ВИДЕО)

Интензивните боеве при превърналия се в символ на украинската съпротива срещу руската инвазия Бахмут за момента изглежда минават при бавен, но постоянен превес на руснаците.

Още в снощната сводка на Генералния щаб на украинската армия изрично беше посочено, че е отбита руска атака при село Хромово (3 километра западно от Бахмут). Счита се, че оттам минава голям сигурен за украинската армия път, който се ползва за доставки за защитниците на Бахмут. В сутрешната сводка на украинския щаб се посочва, че е отбита атака при Богдановка, която се намира на север от Хромово и откъдето ЧВК Вагнер се мъчат да заобиколят, за да ударят Хромово в тил. Спрени са и руски атаки към Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от Бахмут) и Дъбово-Васильовка (7 километра северозападно от Бахмут) плюс Григориевка (10 километра северозападно от Бахмут), твърдят украинците. Руският пропагандист Семьон Пегов побърза да посочи, че руснаците вече могат да обстрелват пътя между Хромово и Часов Яр, но руското военно министерство мълчи по въпроса.

ДЕМЕРДЖИЕВ: ТЕХНИЧЕСКОТО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ВОТА БЕШЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Техническото обезпечаване на вота беше предизвикателството за нас. Вярвам, че машинния вот и излъчването и заснемането на изборите ще мине безпроблемно. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Пловдив по повод началото на предизборната кампания в България.

ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА Е НАПЪТ ДА ОТБЕЛЕЖИ РЪСТ НА СЕДМИЧНА БАЗА

Цените на петрола спаднаха в днешната търговия, но са напът да регистрират увеличение на седмична база, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Оптимизмът се поражда от възстановяването на търсенето в Китай, където икономиката бързо наваксва изоставането по времето на пандемията, а това компенсира опасенията от продължаването на затягането на паричната политика в Европа и евентуалната лека рецесия в САЩ.

БОМБА ИЗБУХНА В СТОЛИЦАТА НА ЧЕРНА ГОРА (ВИДЕО И СНИМКИ)

Бомба избухна в столицата на Черна гора, съобщи белоруската опозиционна медия NEXTA в Twitter. Неидентифицирано лице взриви бомба до входа на съда в Подгорица . Има ранени и загинали. Извършителят, заложил бомбата, е мъртъв. В резултат на експлозията са ранени няколко минувачи. Анадолската агенция съобщава за петима ранени при експлозия в Основния съд на Подгорица, като споделя кадри от мястото в Twitter.

РЪСТ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОВИД НА ДНЕВНА БАЗА

Броят на новите случаи на коронавирус у нас се увеличи като абсолютно число и като процент, сочат данните на Единния информационен портал, които излязоха с известно закъснение. 68 са новите заразени за денонощие, като те бележат ръст от 8 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 80 случая.  Направени са теста 2159 (PCR и антигенни), като те са със 158 по-малко спрямо отчетените 2683 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се променя - от 2,23% до 3,14 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com