Войната в Украйна: Ще падне ли Бахмут скоро? (ВИДЕО)

16361
Войната в Украйна: Ще падне ли Бахмут скоро? (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Интензивните боеве при превърналия се в символ на украинската съпротива срещу руската инвазия Бахмут за момента изглежда минават при бавен, но постоянен превес на руснаците.

Още в снощната сводка на Генералния щаб на украинската армия изрично беше посочено, че е отбита руска атака при село Хромово (3 километра западно от Бахмут). Счита се, че оттам минава голям сигурен за украинската армия път, който се ползва за доставки за защитниците на Бахмут. В сутрешната сводка на украинския щаб се посочва, че е отбита атака при Богдановка, която се намира на север от Хромово и откъдето ЧВК Вагнер се мъчат да заобиколят, за да ударят Хромово в тил. Спрени са и руски атаки към Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от Бахмут) и Дъбово-Васильовка (7 километра северозападно от Бахмут) плюс Григориевка (10 километра северозападно от Бахмут), твърдят украинците. Руският пропагандист Семьон Пегов побърза да посочи, че руснаците вече могат да обстрелват пътя между Хромово и Часов Яр, но руското военно министерство мълчи по въпроса.

Различни видеокадри обаче подсказват, че украинците отстъпват, макар и контролирано. Политическият редактор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке публикува геолокализирани видеокадри от източната част на Бахмут – там ЧВК Вагнер изглежда са превзели район с високи сгради, и изказа предположение, че украинската армия ще брани западната част на Бахмут, използвайки река Бахмутовка като естествено защитно съоръжение.

Рьопке публикува и видео, показващо самотен украински войник, бранещ окопна позиция срещу руски танк. Германският журналист задава въпроса защо този войник няма подкрепа?

Продължават руските опити да бъде атакуван пътят между Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут (Т0504). Засега обаче именно от този южен фронт руската активност е силно намаляла – украинците вече не отчитат интензивни руски пехотни атаки към Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), а съобщават само за руски артилерийски огън по тази позиция, по Курдюмовка (15 километра южно от Бахмут) както и по Часов Яр (10 километра западно от Бахмут). Популярният руски телеграм канал "Рибар" се запъва с общи приказки, че течал "ожесточен бой" в покрайнините на Ивановско.

Според оценка на ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), руснаците трябва да превземат и Хромово, и Ивановско, за да могат да обкръжат изцяло Бахмут. Американските експерти считат, че за пълно обкръжаване на Бахмут на руснаците им трябват още хора и техника и посочват, че ситуацията почва да прилича на тази със Северодонецк и Лисичанск – тогава руските сили оставиха възможност за организирано изтегляне на украинските сили, сега това също е възможно през Т0504. От ISW напомнят и, че точно както със Северодонецк и Лисичанск, защитата на Бахмут е с цел да се изтощат руските сили и руското командване да жертва колкото се може повече по-опитни войници и качествена военна техника. След като това се случи в Северодонецк и Лисичанск, последва унищожителната украинска контраатака в Харковска област през септември, 2022 година.

В подкрепа на факта, че украинците държат поне един маршрут за изтегляне са и думи на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, който говори точно за това (почти сме обкръжили Бахмут, клещите се затварят, фактически сме обкръжили града и за ден-два ще завършим обкръжението) и призовава украинският президент Володимир Зеленски да изтегли украинските военни от Бахмут.

При Авдеевка и Угледар (Въгледар, Вухледар) руските атаки продължават без особен успех. Спрени са руски опити за пробив през Водяне и Камянка, Маринка си остава все така непревземаема украинска позиция. При Угледар руските щурмови отряди опитват по поне 5 атаки дневно, като действат с до 10 души, но поредни видеокадри ясно показват какво се случва на руските сили в района:

В Луганска област боевете продължават без особени промени. Управителят на Луганска област Серхий Хайдай коментира, че макар руснаците да са концентрирали доста тежка военна техника по линията Кремена – Сватово, по-топлото време и разкаляната земя пречат на провеждането на офанзивни операции.

Иначе случилото се в Брянск привлече вниманието през вчерашния ден. След като претендиращи да са руски доброволци се показаха в едно от селата в руския регион, последваха много искания за ответен удар. Начело в говоренето бяха Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров, като Кадиров директно говори за удари по цивилни цели в Украйна. Ситуацията доста прилича на терористичния удар в Беслан преди 19 години, което оправда по-активни действия във Втората чеченска война, водена от руския диктатор Владимир Путин – най-малкото заради самоличността на хората, които сега се появиха в Брянск с призив за борба с Путин: Руски доброволци поеха отговорност за атаката в Брянск (ВИДЕО)

ОЩЕ: При Угледар и в Крим руснаците страдат, Вучич се кани да обърне гръб на Путин (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

Сунак призова торите да не губят доверие в него

Зеленски: Бог носи шеврон с украинското знаме на рамото си и животът ще победи смъртта (ВИДЕО)

Служители на жп транспорта в Италия излизат на нова стачка

Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Съветник по национална сигурност на САЩ очаква нова украинска контраофанзива през 2025 г.

Президентът на Китай започва европейска обиколка

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа