Новините: Най-важното за деня, 9 май

8489
Новините: Най-важното за деня, 9 май
Снимка: личен архив

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешния 9 май, събота.

ПРОФ. ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ: КЪДЕ СА 80-ТЕ МИЛИОНА ЗА МОЛЕКУЛИ?

Actualno.com потърси за коментар проф. д-р Георги Чернев, който е известен експерт по дерматология и неотдавна стана ясно, че престижното американско научно списание Dermatologic Therapy е публикувало материал за негов иновативен метод за лечение на меланома. Дали България е помогнала – по този и още въпроси поговорихме с проф. Чернев, началник на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия "Онкодерма".

КМЕТЪТ НА ЯМБОЛ ОГОРЧЕН ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОМОГНАТ НА МЕСТНАТА БОЛНИЦА

И в Ямбол няма желаещи медици, които да помогнат на местната болница МБАЛ "Свети Пантелеймон". Това констатира в свой пост в профила си във Facebook Валентин Ревански, кметът на града.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: БЕЛИЯТ ДРОБ СЕ ВЪЗПАЛЯВА ОТ ОТПАДНИТЕ ЯВЛЕНИЯ НА КЛЕТКИТЕ

"Пикът в София премина преди 3 седмици. В момента нещата в града са под контрол. Вече преминахме на фазата с клъстери - отделни огнища на заразата." В това увери професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Той посочи, че хората вече са се дисциплинирали и голяма част от тях спазват правилата. Професор Кантарджиев се обърна към медиците със съвет, тъй като броят на заразените медицински служители продължава да расте.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА ЕВРОПА ЧЕСТВА СВОЯ ДЕН ОНЛАЙН, АКЦЕНТЪТ Е СОЛИДАРНОСТ

Денят на Европа (9 май) се отбелязва всяка година в чест на речта на френския външен министър Робер Шуман, довела до основаването на Европейския съюз. На този ден си припомняме как европейците влязоха в историята през 1950 г. и отдаваме почит на онези, които творят история днес. В контекста на продължаващата пандемия от COVID-19, 9 май 2020 г. представлява важна възможност за честване на единството и солидарността в Европа, се казва в съобщение на пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

ДОЦ. КУНЧЕВ: НАДЯВАМ СЕ АВГУСТ ВИРУСЪТ ДА ИЗЧЕЗНЕ

Предвид факта, че коронавирусът загива от сухия въздух и високите температури, се препоръчва всякакъв вид физическа активност, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Това каза доцент Ангел Кунчев - главният държавен здравен инспектор, който е и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той изрази надеждата си, че заразата ще изчезне през август тази година. Кунчев посочи и опасенията си, че все още има много неизвестни по отношение на COVID-19, както и не е ясно дали вирусът няма да се активизира отново през декември.

ЧУЖДЕНЦИТЕ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЩЕ ИДВАТ С ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОБСТВЕН РИСК?

"Работим в посока от 01.07.20 г. да започне активен летен сезон - с възможност да посрещаме и чуждестранни туристи." Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя бе категорична, че от 01.06.20 г. плажовете на българското Черноморие ще са готови за плажуване. Тя обясни, че не е ясно как, кога и какви туристи могат да се очакват у нас. Водят се преговори с Германия, Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Ангелкова изрази надеждата си, че разговорите с другите страни ще доведат до възможността България да посрещне чуждестранни туристи на морето това лято.

ОЩЕ 10 ДУШИ С ПОТВЪРДЕНИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУС У НАС

Броят на заразените с COVID-19 у нас достигна 1 921. Това са потвърдените случаи по данни на Националния оперативен щаб към 17:00 ч. днес (09.05.20 г.). През днешния ден са доказани още 10 нови случая, разпределени в следните области: 5 в Пазарджик, 4 в Кюстендил и 1 във Враца. Лабораториите продължават да работят.

МЪЖ НА 53 Г. ОТ С. ЗАРАЕВО Е ПЪРВИЯТ ЗАРАЗЕН С COVID-19 В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

Днес бе свикано спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса в област Търговище. Повод за срещата бе първият регистриран случай на заразен с COVID-19 там. Със заболяването е констатиран мъж на 53 г. от село Зараево, община Попово. Преди да бъде хоспитализиран са му направени 2 броя експресни тестове от различни видове. Резултатите са били отрицателни. Приет е за лечение във Второ вътрешно отделение на областната болница. В деня на приемането му е взета и проба за PCR-тест. След изследване в референтната лаборатория по вирусология при УМБАЛ "Света Марина" - Варна, полученият в 20:00 ч. на 08.05.20 г. резултат е бил положителен.

НА ЖИВО: ПОСЛЕДНА ИНФОРМАЦИЯ И ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА, 9 МАЙ

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България. Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

БИЗНЕСМЕНЪТ ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА С МАЛЪК САМОЛЕТ

Самолетът на бизнесмена Ивайло Пенчев е паднал край летище Лесново. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 13:30 ч. днес. На място е изпратен екип на Бърза помощ от Елин Пелин, която го е транспортирала към противошокова зала в "Пирогов", потвърдиха за НОВА ТВ от Спешна помощ. Инцидентът се е случил при излитане - не 10 метра, като не е успял да се издигне и се е приземил аварийно в дървета.

СРЕДНОЩЕН ЕКШЪН В БУРГАС - ПРЕСЛЕДВАНЕ НА КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ ЗАВЪРШИ С КАТАСТРОФА

По данни на местната полиция, малко преди полунощ патрул е опитал да спре за проверка BMW на бул. "Христо Ботев" в града. Шофьорът не се е подчинил на сигнала и е подкарал бързо към гарата. Последван е от полицейския автомобил, като за съдействие към мястото на инцидента се насочили и други полицейски екипи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com