Доц. Кунчев: Надявам се август вирусът да изчезне

7980
Доц. Кунчев: Надявам се август вирусът да изчезне
Снимка: Министерски съвет

Предвид факта, че коронавирусът загива от сухия въздух и високите температури, се препоръчва всякакъв вид физическа активност, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ доцент Ангел Кунчев - главният държавен здравен инспектор, който е и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той изрази надеждата си, че заразата ще изчезне през август тази година. Кунчев посочи и опасенията си, че все още има много неизвестни по отношение на COVID-19, както и не е ясно дали вирусът няма да се активизира отново през декември.

По думите на доцент Кунчев, действително в периода от 20.04.20 г. до 26.04.20 г. броят на заразените е бил с най-високи стойности, но ситуацията все още не е приключила. Той поясни, че критерият за връщане на по-строгите мерки е достигането на 100 нови случая в рамките на 3 дни. "Зависи обаче дали нарастването е дифузно в цялата страна, или откриваме по 1 огнище. Важно е кой боледува, къде, дали са рискови групи, или са на място, което позволява въвеждането на ефективни мерки", посочи Ангел Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев: Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш

Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш. Рискът се появява, когато хората се събират по много на едно място. Не е въпросът във форма...

Според него, затруднение към днешна дата има в 3 болници и не бива да се обобщава, че това важи за цялата страна. Най-тежко "ударена" е тази, във Видин. Разрешаването на затрудненията с медицински персонал на местно ниво, според държавния главен инспектор, е възможността да се изпратят от други лечебни заведения лекари със специалности, като анестезиолози, реаниматори и инфекционисти.

Доцент Кунчев коментира и това, че в София случаите винаги ще бъдат най-много, тъй като и населението най-многобройно. По думите му, ако се направят изчисления, ще стане ясно, че на база 1 000 000 души България е на първо място по излекувани и успеваемост за справяне с кризата.

Доктор Ангел Кунчев припомни, че има 4 основни механизма на намиране на източници на зараза - болниците, ски-центровете, работещите в чужбина, които се прибират у нас и неспазващите карантината.

В заключение той коментира и ситуацията в Ямбол. "Когато имаме по-голяма гъстота на населението, по-ниска хигиена, срещи с роднини и познати, празненства, тогава възниква огнище и по-често това се среща в ромските махали", заяви главният държавен инспектор на България.

Доц. Ангел Кунчев: Вървим към леко отпускане на мерките

„Аз не мисля, че ще се въведе карантина в Буковлък. Това е решение, което трябва да бъде обсъдено от щаба, той да препоръча на ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване