Обсъждат създаване на комисия за изработването на нов Закон за движение по пътищата

10333
Обсъждат създаване на комисия за изработването на нов Закон за движение по пътищата
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се възможността да се създаде Междуведомствена комисия за изработването на нов Закон за движение по пътищата. Това каза Иван Вълков, зам.-председател на транспортната комисия в Парламента и бургаски депутат от ГЕРБ, предаде Фокус.

В комисията ще участват представители от всички заинтересовани ведомства, неправителствени организации, контролни органи. Тя трябва да стане факт до две седмици.

За 3 дни 93 нарушения по пътищата в Ямболска област

59 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани през изминалите три дни в Ямболска област. Нарушенията са установени в х...

„По този начин ще имаме изработен нов закон за движение по пътищата или два различни закона”, допълни Вълков. По думите му, единият закон ще бъде за контрола по пътищата или това са административно-наказателните разпоредби и правилата за движение по пътищата. Другият ще е свързан с обучението на водачите на МПС и техническото състояние на превозните средства.

„За конкретни текстове може да се говори, след като те бъдат подадени от тази междуведомствена група. Това се обсъди на заседание, на което присъстваха вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и главният прокурор Сотир Цацаров”, каза още Вълков.

Според него промени трябва да има не само в Закона за движение по пътищата, но и в редица други закони. „Например, основно ще искаме да бъде направена промяна в Закона за административни наказания и нарушения, тъй като към настоящия момент събираемостта по направени наказателни постановления и фишове е изключително ниска. Тя е от порядъка между 50% и 60%. Мислим, че това е един от основните фактори, които влияят върху безопасността на движението и затова там ще бъдат насочени основно усилията по отношение на правилата на движение и връчването на тези наказателни постановления. След като лицата не искат да получават тези наказателни постановления, те искат да мине срокът на давност и по този начин да не бъдат глобявани. Ще има промени в тази насока по отношение на връчването. Ще има промени в Наказателния кодекс. Те вече са факт по отношение на употребата на алкохол. Тогава, когато една кръвна проба е 2 промила глобата, глобата да е 1500 и до 3 години затвор. При повторно нарушение в рамките на една година да е до 5 години затвор и глобата също се увеличава. Това мислим, че трябва да се отнася и за водачите на МПС, на които са взети свидетелствата за правоуправление. Имаме случай с 30- годишен водач. Има наказателни постановления за над 30 хил. лв. и продължава да управлява МПС с отнето свидетелство за правоуправление. Такива случаи не могат да бъдат толерирани и трябва да бъдат прекратени такива възможности законодателно”, каза още Вълков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com