Онлайн архивите на Политбюро блокираха

13996
Онлайн архивите на Политбюро блокираха

Архивите на Политбюро на БКП вече са качени в интернет. Сайтът обаче блокира малко след представянето му заради натоварения трафик, предаде Стандарт нюз. 

Иначе в archives.bg/politburo всеки ще може да се запознае с документите на партийното ръководство от 1944 до 1989 година.

"Политбюро на БКП е най-тесният ръководен орган на висшия ешелон на комунистическата партия.

За 45 г. едва 55 души са били членове на Политбюро. Сред тях са Г. Димитров, В. Коларов, В. Червенков, О. Дойнов, Д. Джуров и др., припомни при представянето на сайта шефът на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов.

Ако сега са нужни няколко часа, за да могат протоколите на Министерския съвет да стигнат до всички български граждани през интернет, днес ние качваме документи, които са стояли в архивите в продължение на 20 години, допълни той. Част от тях никога не е предвиждано да стигнат до масовия читател и носят грифове "секретно" и "строго секретно".

От протоколите става ясно, че освен с големи теми като възродителния процес, строежа на АЕЦ или външния дълг, Политбюро се е занимавало и с дреболии като найлоновите дамски чорапогащи. Взимани са и решения за отпускане на жилища на крайно нуждаещите се служители в службите или активни борци.

Българските архиви в Уикипедия

Днес ръководството на Държавна агенция "Архиви" организира пресконференция на тема "Българските архиви в Уикипедия". От март тази годи...

Архивът разполага и с богата снимкова галерия с 396 образа.

Около 30 000 страници са нашите архиви в Русия, от които сме получили вече приблизително 24 000 страници. Те пристигат на части и се обработват, но не очаквам разтърсващи събития около тях, каза Мартин Иванов.

Предвижда се да бъде направен музей на Държавна сигурност. Президентът Росен Плевнелиев вече даде рамо на идеята. Изграждането му ще струва 1,75 млн. лв. и ще отнеме не повече от година, обясни Иванов.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com