Организациите по сигурност и отбрана искат задължителна казарма от нов тип

5181
Организациите по сигурност и отбрана искат задължителна казарма от нов тип
Снимка: БГНЕС

Наборната военна служба трябва да е задължителна – искаме нов тип казарма, свързан с подготовката на младите мъже в основата на военното дело. Това каза полк. Румен Кисьов, член на Управителния съвет на Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, по време на дискусия за наборната служба.

Той поясни, че идеята не е за стария тип казарма, а за нов.

Предложение: Доброволната казарма да дава предимство за работа или университет, жените също да се обучават

Доброволното военно обучение да дава предимства за започване на държавна работа. Тази идея лансира министърът на отбраната Красимир Кар...

"След като държавата осигурява всичко, тръгвайки от бита и приключвайки със самата подготовка на цялостния процес, ще се даде възможност това обучение да не бъде в стария тип казармени условия. Т.е. да може да се нощува вкъщи там, където е възможно. Самото обучение и преминаване на службата ще бъде също със сключването на съответните договори, които ще дават възможност при подготовката да се дават необходимите звания, а съответната практика да се осъществява срещу съответното заплащане, за да няма експлоатация на човека", допълни полк. Кисьов.

По думите му доброволците могат и сега да попълнят некомплекта, който е близо една четвърт от личния състав. Той отчете, че няма желаещи, защото професията в момента е с много нисък статус.

„Тази наборна служба трябва да е задължителна, естествено облечена в съответната законова форма, след което няма естествено да има дискриминация и всички мъже от 18 до 45 години ще имат съответната възможност“, посочи Кисьов.

По отношение на положителните резултати от наборната военна служба, полк. Кисьов коментира, че с въвеждането ѝ ще се увеличи два пъти мирновременния състав на Българската армия и ще могат да се изпълняват конституционните задължения. „Гражданите на България ще имат възможност да получат необходимата военна подготовка и да се допълни и съвместимостта с професионалния контингент. Създава се основата на резерв на Българската армия и възможност за мобилизационното възвръщане“, допълни той, цитиран от Фокус.

Каракачанов с амбиции догодина да се въведе доброволна военна служба

Догодина е възможно у нас да бъде въведено военното обучение в училище, както и доброволната военна служба. "Моята амбиция за следваща...

По думите му ще има възможност допълнително да бъдат възпитавани младите хора в родолюбие, физическо и психологическо съзряване. „За ниско образованите ще се получи освен военната подготовка, образователна и професионална по някои от гражданските специалности, от които има голяма нужда“, допълни той.

Според него по този начин ще се създаде и възможност за приобщаване на малцинствените групи.

"Управляващите продължават да водят политика, която демотивира военнослужещите", заяви доц. Николай Цонков и добави: "Спрени са всички модернизационни проекти. Техниката и въоръжението са морално остарели. А всички виждаме каква е международната обстановка. Крайно време е да помислим за ролята на армията ни и дали тя трябва да остане със същата мирновременна струкутра. Трябва да бъде направен задълбочен навременен стратегически преглед не само на отбраната, но и на сигурността. На базата на него да решим всички съществуващи проблеми, включително от гледна точка на военнослужещите и некомлекта като основен компонент в цялостнатата визия за управление на въоръжените сили".

Според доц. Цонков Законът за резерва не изпълнява основната си роля - чрез мобилизационния резерв да бъде попълнен съществуващият некомплект в армията.

Връщаме казармата, само ако Каракачанов стане кашик!

Евентуалното връщане на наборната военна служба т.е. на казармата, казано на "народен език", предизвика отново сериозно вълнение &ndash...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com