Още 10 млн. лв. за системата по българо-турската граница, наблюдението ѝ набъбна на 80 млн. лв.

3586
Още 10 млн. лв. за системата по българо-турската граница, наблюдението ѝ набъбна на 80 млн. лв.
Снимка: Пресцентър на Възраждане

10 млн. лв. без ДДС ще струва ремонтът и поддръжката на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъка ГКПП Лесово до река Резовска. За изпълнител на дейностите е избран консорциум „Зелена граница 2“, в който са обединени фирмите „ССАРМ“ ЕООД и „Глобал САТ“ ЕООД.

Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) обяви въпросната обществена поръчка през ноември 2020 г.

За системата, която беше изградена преди 8 години, досега са похарчени над 70 млн. лв. от Фонда за външните граници на ЕС и републиканския бюджет.

От техническата спецификация по поръчката става ясно, че към датата на обявление вътрешното ведомство не може да отговори с точност какво е състоянието на системата за видеонаблюдение по границата ни с Турция с аргумент, че „определянето на характера и степента на повредените елементи може да се извърши само след прецизна диагностика, осъществена от квалифицирани специалисти, с каквито ГДГП не разполага."

В спецификацията към поръчката пише още, че „техническото състояние на Интегрираната система за наблюдение е динамично понятие, което се изменя ежедневно и опитът за описание днес няма да съответства на състоянието утре“. 

Предвид тези обстоятелства е дадена възможност на кандидатите да извършат собствен оглед на системата.

Задължение на изпълнителя е „подобаваща дискретност“, а също така да се въздържат от всякакви публични изявления във връзка с проекта или услугите, направени без предварително писмено съгласие на възложителя.

МВР се ангажира да прекрати договора, ако изпълнителят или негов представител предложи или даде на което и да било лице подкуп, подарък, пари за благодарност или комисионна като стимул или награда за това, че е направил или се е въздържал да направи действие във връзка с договора.

Ангажимент на изпълнителя е да се предпази от конфликт на интереси, който би могъл да възникне във връзка с икономически интерес, политическо или национално пристрастие, семейна или емоционална обвързаност, които могат да влияят върху изхода на процедурата за възлагане на обществена поръчка.  

Пояснено е, че интегрираната система осигурява информация за цялостната обстановката от Елхово до Резово чрез засичане, идентифициране и проследяване на обекти за предотвратяване на опити за нелегално преминаване на държавната граница, противодействие на други незаконни дейности в граничната зона и при провеждане на специализирани полицейски операции в района.

Доколко наблюдателната система е безкомпромисно функционираща, е дискусионен въпрос. Припомняме, че тя натрупа огромни сметки за ток, а заради неплатени фактури на няколко пъти електричеството й бе спирано. През октомври 2015 година, заради неработещи камери, имаше случай, когато група от 50 мигранти успя да премине незабелязано през българо-турската граница. Бежанците достигнаха до Средец, където изненадаха с присъствието си трима гранични полицаи. При сблъсък един от мигрантите от Афганистан загина от рикошет. 

Нека разгледаме възложените досега поръчки за тази наблюдателна система

През 2013 г. със средства от Фонда за външните граници на ЕС Министерството на вътрешните работи сключи договор за изграждане на интегрирана система за наблюдение на границата с Турция. Изпълнител на поръчката е фирмата „Грийн Бордър“ ООД – София с оферта за 28,1 млн. лв. без ДДС. Контрактът е финализиран през 2016 година. Съдружници равни дялове във компанията са българската „Телелинк“ (сега „Телелинк Бизнес Сървисис“ – б.р.) и испанската „Индра Системас“.

В края на 2017 г. е подписан нов договор, касаещ тази система – за възстановяване работоспособността на първата й част – от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Лесово. Изпълнител е фирмата „Глобал САТ“ за 2 173 885 лв. без ДДС.

По-късно, през 2018 г. вътрешното ведомство подписва договор с консорциум „Зелена граница“, състоящ се от фирмите „Телелинк Бизнес Сървисис“, „Оптикс“ АД и „Технострой Консулт“ ЕООД за разширяване на интегрираната наблюдателна система за почти 34,8 млн. лв. без ДДС.

Падна част от оградата по турската граница

Част от оградата по турската граница е съборена при проливни дъждове. Това се е случило още в началото на годината. От областната админ...

От август 2019 г.има още едно възлагане с договор – за обединяване на изградените части от интегрираната система за наблюдение на границата с Република Турция. Контрагент е консорциум „Телесистемс“, създаден между фирмите „Телелинк Бизнес Сървисис“ и „Инфосистемс Интернешънъл“ ЕАД с оферта за 2 298 563 лв.

От юни месец миналата година е в сила договор за осигуряване надеждна следгаранционна поддръжка на Интегрирана система за контрол и наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП-Капитан Андреево до ГКПП-Лесово. Той се изпълнява от „Глобал САТ“ ЕООД със сумата от 3,1 млн. лв.

Преди две седмици зам.-министърът на вътрешните Венцислав Катинов се прегледа организацията на работата на "Гранична полиция" в участъци от българо-турската и българо-гръцката граница и на ГКПП - Капитан Андреево.

Той се запозна с оперативната обстановка и възможностите на използваните системи за наблюдение и охрана на границата. Посети  локалния координационен център в ГПУ-Свиленград и  ГПУ- Ново село и видя  условията, при които граничните полицаи работят, както и с техническата им обезпеченост.

„От 1 януари до 30 април опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно през българо-турската граница са с почти 7 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 година. Служителите на ГД "Гранична полиция“ не са допуснали 3978 нелегални  имигранти да влязат в страната. Задържали са 147 /27 - на ГКПП, 120 – извън зоните на ГКПП/. Най-много са задържаните от Сирия, Афганистан и Ирак. Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358“, се казва в прессъобщението на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com