От София Прайд притеснени за безопасността на парада, призоваха Фандъкова за защита

7504
От София Прайд притеснени за безопасността на парада, призоваха Фандъкова за защита
Снимка: БГНЕС

Организационният комитет на София Прайд и редица международни организации призовават община София и кмета на града Йорданка Фандъкова да вземат мерки за безопасността на участниците в шествието. Повод за притесненията на организацията е организираното от „Национална съпротива“ масово мероприятие „Да изчистим боклука на София“.

Съгласно Конституцията на Република България и редица международни спогодби, по които българската държава е страна, законни са само мирните събирания на гражданите, каквото е София Прайд. От друга страна, организаторите на успоредно провеждащото се мероприятие „Да изчистим боклука на София“, открито признават, че са излъгали в уведомителното си писмо до Столична община, за да прикрият действителните си намерения да попречат на участниците в София Прайд да упражнят правото си на мирно събиране.

Доказателства, че организираното от „Национална съпротива“ масово мероприятие има действителната цел да попречи на провеждането на юбилейния десети София Прайд и съмненията дали то може да бъде определено като мирно, са изпратени в отворено писмо до Йорданка Фандъкова, кметът на Столична община и Емилия Русинова, градският прокурор на София.

„В практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) понятието за „мирно събрание“ обхваща не само такова масово мероприятие, което не упражнява насилие, но и такова, което не накърнява по значим начин права и свободи на други граждани. Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), Член 11 § 2 изрично посочва, че ограничаването на правата и свободите на другите е едно от основанията за ограничаване на правото на мирно събиране. Очевидно събиране на гражданите, което си поставя за цел да попречи на упражняването на правото на мирно събиране на други граждани, попада в обсега на Член 17 от ЕКПЧ. Тъкмо такова е мероприятието, организирано от „Национална съпротива“, коментира Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

ИЛГА Европа – европейският клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора и Human Rights Watch – най-голямата международна правозащитна организация, отправиха призив към Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците. Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент също разпространи позиция, в която призовава за охрана от страна на властите за София Прайд 2017. Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com