Под 10% от потенциално опасните за България мигранти са експулсирани

3266
Под 10% от потенциално опасните за България мигранти са експулсирани
Снимка: БГНЕС

За периода от началото на 2015 година до 12 март, 2016 година 577 мигранти и лица, търсещи убежище в България, са определени от службите за сигурност като потенциално опасни за националната сигурност и българската държава. 56 от тези лица са експулсирани и им е забранено да стъпват на българска територия. Това става ясно от писмен отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос, поставен от депутата от АБВ Светослав Белемезов.

В посочения период 18 408 души са поискали убежище или са влезели незаконно в България. Съгласно Наказателния ни кодекс (чл. 279) "който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от 100 до 300 лева. Ако деянието е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 100 до 300 лева".

Въпреки мерките, броят на мигрантите от Гърция и Турция не намалява

Броят на мигрантите, пристигащи в ЕС през Гърция и Турция, не е намалял, въпреки мерките, предприети от общността, заяви Дора Шафрин,...

Заради повишения риск и за укрепване на управлението и контрола на границите е подписано Споразумение между България, Гърция и Турция за създаване на тристранен център за полицейско сътрудничество на контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево. Назначени са и 178 нови гранични полицаи – 112 от които работят на българо-турската граница, а 66 – на българо-гръцката.

Премиерът изказва и опасение от това, че с все по-голяма интензивност се разпространяват радикални идеи чрез Интернет. Конкретни примери обаче не са дадени. От думите му става ясно, че към момента не е постъпила конкретна и достоверна информация за планиран или подготвян терористичен акт срещу български обекти и интереси или срещу чужди обекти на българска територия.

Според Борисов рисковете пред България по отношение на бежанската криза са следните:

- Конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и Афганистан ще продължават да генерират имиграционни потоци към Европа, в т.ч. и към България.

Давутоглу: За Турция проблемът с бежанците е въпрос за ценности, не на договорки

Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди лидерите на ЕС, че предложението на Анкара за ограничаване на потока на бежанците е хуман...

- На територията на Турция и Гърция има големи групи мигранти, които се придвижват към страните от Централна Европа по два основни канала – през Македония и Сърбия и през т.нар. Средиземноморски маршрут към Италия.

- Политическата и финансовата криза в Гърция затруднява прилагането на адекватни мерки за контролиране на миграционните потоци на нейна територия.

- Липсата на единна европейска политика за справяне с миграционната криза доведе до постепенно затваряне на границите на някои от държавите по маршрута през Македония и Сърбия към основната цел на мигрантите Германия и до струпването на мигранти в близост до района на българската граница и би могло да доведе до пренасочване на потока към територията на България.

- Включването в миграционните потоци на лица, съпричастни към дейността на екстремистки структури, усложнява проблема, свързан с така наречените чуждестранни бойци. При установяването си в страни - крайни дестинации, или при завръщането си от зони на конфликт тези лица увеличават рисковете за извършване на терористичен акт и радикализация на местни общности.

Кошмарът за Борисов се сбъдва - милиарди от еврофондовете може да идат за бежанците

До 10 млрд. евро непохарчени пари от структурните фондове на Европейския съюз могат да бъдат използвани за овладяване на бежанската кри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com