Подкрепата за задължителното гласуване расте

13554
Подкрепата за задължителното гласуване расте
Снимка: БГНЕС

„От 2007 г. насам регистрираме постоянен ръст на подкрепата за задължителното гласуване“, каза пред БНР директорът на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп“ Лидия Йорданова. Сега привържениците на задължителното гласуване са 56%, а против са два пъти по-малко.

„Масовите представи за честни избори рухват под тежестта на контролирания вот. Политическата им воля се отменя и знаят, че няма как същински да се противостои на това. Ето защо в масовото съзнание се прокрадва отначало плахо, а впоследствие стъпва доста по-твърдо, идеята за задължителния вот като решение главно в контекста на противостоене на този контролиран вот“, казва още тя.

Бареков предлага: Който не гласува, глоба от 50 лв.

Това, което предлагаме е въвеждане на задължение за гласуване като прилагаме и двата метода за поощрение – наказание, глоба за он...

По думите ѝ задължителното гласуване е най-неприемливо за т.нар. „елитни обществени прослойки“ – предимно хората с висше образование, в които усещането, че става дума за нещо недемократично, е много силно и то не може да бъде оборено дори с аргумента: „нека направим така в името на справедливи избори“.

Идеята за задължително гласуване най-добре се приема от привържениците на ГЕРБ, над средната е подкрепата и сред гласуващите за БСП. Привържениците на ДПС и „Атака“ се отнасят отрицателно към идеята.

Според Йорданова вече е време и електронното гласуване да се упражнява реално – разговорът за тази нова възможност и за задължителното гласуване трябва да се води паралелно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com