Подпочвените води са сериозен проблем, твърди зам.-министър

8971
Подпочвените води са сериозен проблем, твърди зам.-министър

Подповечените води са сериозен проблем. Като превенция могат да се почистят отводнителните канали, коментира в Пловдив зам.-министърът по околната среда и водите Павел Гуджеров ситуацията с наводнените приземни етажи в Белозем и пазарджишките села Мало Конаре и Хаджиево.

На места като Белозем действително не е имало много полезни ходове, тъй като отводнителните канали са били вече почистени и е единствената останала възможност в случая е изпомпването на водата от дворовете.

Нивото на подпочвените води в 2 пазарджишки села остава високо

Нивото на подпочвените води в пазарджишките села Добровница и Щърково остава високо след проливните дъждове от понеделник. Именно дъждо...

Гуджеров заяви, че не е препоръчително да се изпомпва водата от наводнените мазета или приземни етажи, тъй като се образува суфозия. Явлението измива основите и фините частици, като буквално ги компрометира. Може да се точи най-много от дворовете, допълни той като отбеляза, че почвите са преовлажнени и това е предпоставка за бързото събиране на повърхностен оток, информира Дарик радио.

Притеснителните кодове с предупреждения за високи води са с тенденция за намаляване, а прогнозираните количества на валежите не са големи. Това каза още Гуджеров относно очакваните повишения на речните нива в страната. По думите му към момента няма опасни нива на нито един язовир, който да създава критична ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com