Половината българи не се плашат от войната на Путин и харесват руска телевизия

6911
Половината българи не се плашат от войната на Путин и харесват руска телевизия
Снимка: Getty Images

Едва 56% от българите приемат войната на руския диктатор Владимир Путин в Украйна като заплаха за националната сигурност на страната ни. Това число е много по-ниско от средното за Европейския съюз – 78%, показва проучване на „Евробарометър“, проведено между 23 октомври и 17 ноември 2023 г.

Още: "Предавате родината": Московският университет затри специалността хибридна война, пропагандистите полудяха

Българинът вярва повече на ЕС, отколкото на националните институции

Любопитно е, че общоевропейската нагласа към ЕС е по-лоша спрямо българската към блока – 44% срещу 51%. Българите явно вярват много по-малко обаче на националните си институции. Парламентът се ползва едва с 21% доверие, а правителството – с 24 на сто.

Три четвърти от сънародниците ни считат, че ЕС има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Още: Българите най-малко подкрепят Украйна в ЕС, 40% харесват руските медии

Българинът вярва повече в медиите от средния европеец

Интересен елемент от проучването са данните за доверието в медиите във времена на засилена пропаганда, най-вече от страна на агресора във войната в Украйна – Русия, и в контекста на политически повлияна информация навсякъде по света. Числата сочат, че българите гледат доста повече телевизия от средния европеец и имат по-голямо доверие в медиите от него – 44% спрямо 39% за ЕС. В предишното изследване на „Евробарометър“ от пролетта на тази година делът за България беше с 5 процентни пункта по-нисък.

Още: Евробарометър: Ценим членството ни в ЕС, но нямаме интерес към евроизборите

С най-високо доверие в медиите са във Финландия, Португалия и Швеция. Най-ниско е в Гърция – само 20 на сто. Във Великобритания, която вече е извън ЕС, доверието в медиите е само 18%.

Делът на българите, които смятат, че получават неповлияна от политически или търговски (за търговските медии) и/или плуралистична информация, е по-малък от средната стойност за Европейския съюз. Все още тези, които потвърждават, че често се сблъскват с новини, изопачаващи действителността (или направо неверни "новини"), са повече от онези, които твърдят, че не им се случва.

Повечето българи явно искат руска телевизия в ЕС

Повечето българи са несъгласни със забраната за излъчване на руски държавни медии (пропагандни) като „Спутник“ и Russia Today в Европейския съюз. 45% от респондентите у нас не са съгласни със санкцията, а само 39% подкрепят тази мярка. За ЕС числата са съответно 25% и 66%. 16 на сто от сънародниците ни нямат мнение по темата.

Още: Тагарев: Русия манипулира българското общество, за да постигне своите геополитически цели

Само 13 на сто от българите са твърди поддръжници на мярката (34% за ЕС). В Кипър, Гърция и Словения ситуацията е подобна.

Българинът гледа и повече телевизия спрямо средния европеец – 42% казват, че основен източник на новини по европейски политически въпроси е телевизията чрез нейните политематични канали (32% за ЕС). Само 1% са отговорили с вестници, а 2 на сто – с радио. 8 на сто от българите се информират първо от уебсайтове – при 17% за ЕС.

Снимка: iStock

Българите вярват повече на социалните мрежи

По-голяма е зависимостта на българите и от социалните мрежи – 13% от тях откриват нужната информация най-напред по тези канали. 10 на сто е средният дял за ЕС – с три процентни пункта по-нисък.

Още: Изследване: Предпочитаме НАТО и ЕС пред съюз с Русия и Беларус (ГРАФИКИ)

Над една трета от сънародниците ни са съгласни, че онлайн социалните мрежи са съвременен начин за информиране за политическите събития. В ЕС този процент е 25. 44% от респондентите у нас казват, че като цяло не трябва да се вярва на информацията от социалните медии. На другия полюс са 36%. В ЕС 60% от гражданите твърдят, че не може да се вярва на новини от социалните мрежи.

Българите смятат като цяло, че могат лесно да разпознават дезинформацията – 52% са отговорили по този начин, а 35% казват, че им е трудно. В ЕС процентите са съответно 60% и 35%.

Почти половината от българите – 49%, не вярват, че националните медии са независими от политически или търговски натиск. Същият е процентът в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

Грандиозен астрономически проект: България се присъединява към паневропейския радиотелескоп LOFAR

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ преобрази зоната край моста „Чавдар“ в столицата

Всеки човек има право на достоен живот

Ето кога Светият синод ще избере новия Сливенски митрополит

Продължават протестите заради новото движение по Патриарха

АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com