Позволява ли законът на МВР да използва външни сили при протестите?

27528
Позволява ли законът на МВР да използва външни сили при протестите?
Снимка: БГНЕС

Сблъсъците, до които се стигна на големия антиправителствен протест на 2 септември, повдигнаха много неудобни въпроси към действията на полицията. По традиция от МВР и СДВР хвалят работата на подчинените си и стоварват цялата вина за станалото върху гражданите.

Това направи и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпросите на президента Румен Радев.

Пореден разказ за брутален полицейски произвол във Facebook

Това е синът на близки приятели, който преди две години завърши обучението си в Англия и се завърна в България, защото искаше да живее ...

Хронология и въпроси

Ден преди масовия протест, наречен от организаторите "Велико народно въстание", в столицата бяха съсредоточени сили на полицията от цялата страна. В социалните мрежи се разпространиха снимки на стотици патрулни автомобили да влизат в стройна редица по бул. "Цариградско шосе" в София. Според сигнали заради мащабната мобилизация на униформени, редица населени места са останали за няколко дни без адекватно полицейско присъствие и сигурност.

В общественото пространство често се задава въпросът дали само органи на МВР бяха ангажирани с охраната и координацията около антиправителствените протести.

Сред младите мъже в полицейските кордони имаше такива, които нямаха вид на служители на реда - бяха с татуировки, бради и без отличителни полицейски знаци. Това поставя въпроса дали в охраната на протеста не са се включили и частни охранители, облечени в полицейска униформа.

Появи се версия, че съвпадението на лица, работещи като полицаи и като гардове, е, че някои от полицаите в свободното си време да заработват във фирми за лични гардове. Отново от снимков материал в медиите и социалните мрежи стана ясно, че редица служители на реда си позволяват да кичат униформата си с недопустими послания. В първия ред, например, имаше полицай, който си беше залепил стикер на английски, който гласеше "Обичам оръжия и женски гърди". Друг полицай пък имаше значка с череп и послание: "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление". Не е ясно прави ли МВР проверки какви са тези знаци и защо полицаите си позволяват да ги носят на официални събития, които охраняват.

Радев към службите: България преживя ден на насилие, обществото чака отговори

"Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят във фокуса на общественото внимание действията на службите за сигурност....

От Actualno.com направихме проверка, от която стана ясно, че с нашите пари се наемат напълно законно "търговци, извършващи частна охранителна дейност" ( Чл. 13 (4)5.

Поради тази причини изпратихме въпроси към МВР, които касаят основните притеснения на гражданите.

Те гласят:

Има ли право МВР да използва допълнителни сили извън системата на вътрешното министерство за охрана на институциите по време на протести и използвани ли са такива?

Журналистка: Защо властта пусна частни охранители сред протестиращите? (СНИМКА)

За мен най-страшното и недопустимо деяние, което вчера властта извърши, беше да пусне частни охранители сред протестиращите, пише журна...

Колко служители на МВР от цялата страна бяха командировани в София?

Защо по униформите на полицаите имаше непозволени стикери и значки?

Ще има ли наказани служители за употреба на непозволени помощни средства?

Адекватно ли беше използван лютивият спрей срещу протестиращите?

Как полицията допусна провокатори с бомбички?

Шефът на МВР не отговори на въпроси на Радев, но отправи предупреждение към демонстранти и журналисти

Защо протестиращите упражниха брутална сила върху полицейските служители бих попитал в отговор на въпроса ви защо полицаите са се отбра...

На какъв принцип се осъществяваха арестите?

Легитимирали ли са се служителите на реда пред гражданите?

Използвана ли е прекомерна сила при задържането на граждани?

До момента на публикуване на статията, отговор на въпросите от страна на МВР няма.

Въпроси буди и още една алинея във въпросния член 13. "В извънредни ситуации, допълнителни сили могат да се привличат и устно", тоест без писмена заповед.

Твърденията, че МВР нарочно е арестувало и тормозило определени хора от протеста, стават много силни

„Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия”. В това е убеден Борислав Сандо...

Притеснителни моменти

От излъчен репортаж от късните часове на протеста на 2 септември се видя използването на бокс от униформен служител.Безспорно употребата на подобно помощно средство не е регламентирано и полицаят извършва нарушение, ако го използва.До момента професионалното ръководство на МВР не желае да коментира този казус.

Малко преди обед на 2 септември се стигна до ескалация на напрежението. По думи на полицията органите на реда са били принудени да използват т.нар. лютив спрей срещу протестиращите.употребата на този спрей може да бъде изключително опасна, обяснява журналистът от "Клуб Z" Борислав Кръстев. Малките флакончета, познати като пепър спрей, които се продават в магазините за самозащита, нямат нищо общо с тези на полицията. Докато спрейовете за всеобщо ползване са с 2 000 000 сколвила (мерна единица за лютивост) и пръскат на разстояние около 1 метър, органите на реда използват спрей с над 3 млн. сколвил, който е под високо налягане и може да уцели човек на 8-10 метра. Ако с тях някой бъде напръскан отблизо и то в очите, може да получи сериозни увреждания на зрението и дори да ослепее. Подобни спрейове се ползват от ловци срещу нападащи мечки.

След като голяма част от провокаторите останаха на свобода до края на протеста, а редица други мирно протестиращи граждани бяха отведени с белезници, следва въпросът как полицията решава кого да арестува. Пример за това е съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, който малко след началото на протеста беше задържан. Самият той твърди, че не е дал повод за това, а по-късно действително беше освободен без никакво обвинение.

Много притеснително е и случилото се с журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше жестоко пребит от полицията. "Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат", свидетелства Кенаров. Той също до момента няма прeдявено обвинение. И се получава странна ситуация - задържат те, бият те, а после те пускат на свобода без никакви претенции към поведението ти на протеста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com