Православните иконографи набират популярност в САЩ

1678
Православните иконографи набират популярност в САЩ
Снимка: iStock

Православните иконописци са се наложили в САЩ, където рисуват икони сред най-популярните манастири в Северна Америка. Православната вяра е вплетена в живота и културата на българите, а днес ще ви запознаем с двама иконописци, работещи в САЩ, Това са художниците Иван Сторчак и Роман Мартиненко. Ето какво разказаха те за Aktualno:

Мога ли да ви попитам за най-известните ви проекти и защо сте иконописец?

Надяваме се, че работата ни е от полза за хората и, разбира се, се опитваме да допринесем за опазването и популяризирането на културното наследство на иконографията и църковното изкуство. 

Що се отнася до важната работа, ние сме участвали в няколко големи проекта, които са привлекли вниманието на много хора и специалисти в нашата област. Например, манастирът на Свети Михаил Атонски. Историята на този манастир датира от 1877 г. и много от сградите са паметници на архитектурата, работата на такива места оставя дълбока следа в душата.

Да рисуваш върху стени на около 150 години е голяма отговорност. Този проект изискваше огромно количество работа и знания, но беше изключително вдъхновяващ. Сега той е паметник на културата.

Неотдавна беше завършено боядисването на една от най-големите църкви в региона - катедралата "Рождество Христово" в Краснодар. Тук се опитахме да запазим историческата точност и да спазим традициите на иконописта. Гордеем се и с това, че наши проекти включват и църквата "Свети Илия", която е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Как всъщност се озовахте в САЩ?

-        Бяхме поканени да работим в САЩ, защото сме известни художници в областта на иконографията с голям практически опит. Работата ни е призната за високо качество и уникалност и няколко църкви пожелаха да работят с нас.

Какви проекти сте реализирали в Америка и какво следва?

Първите проекти са изписването на три параклиса в Дънлап, един от най-големите манастири в Калифорния. Той е важна част от културното наследство на региона и привлича много вярващи и туристи. Интересно е, че манастирът има собствено иконографско ателие, така че освен самото рисуване на икони, това беше ценен международен културен обмен с нашите колеги.

След това изрисувахме един параклис в Лос Анджелис. Опитът беше уникален, тъй като трябваше да разработим концепция за молитвена стая за конкретно семейство.

В момента работим по проект, свързан с църквата "Свети Василий" в Сейнт Луис, Мисури. Тази църква е много важна за местната общност и е център на нейния културен живот.

Това, което прави този проект уникален, е, че използваме традиционни техники и материали, но добавяме свои собствени идеи и творчество, за да създадем модерен поглед върху традиционния стил на иконографията.

Ние не просто копираме стари икони, а създаваме свои собствени уникални произведения на изкуството. Освен това работата ни има важно духовно значение за много хора. Чувстваме се отговорни за запазването на традицията на иконографията и правим всичко възможно, за да бъде работата ни актуална за времето и да съхраним вековното наследство.

На следващо място, от нас се очаква в Аризона да създаваме нови произведения.

Харесва ли ви да работите по подобни проекти?

-        Работим по 8-10 часа всеки ден. Променяме се, защото понякога не можем да видим семейството си с месеци, а големите проекти отнемат много време - понякога месеци, понякога години. В крайна сметка обаче осъзнаваме, че призванието да бъдеш артист изисква някои жертви. Но, както вече беше казано, ние сме благодарни на местните хора, които са много гостоприемни към нас.

Вие сте член на жури в различни конкурси за професионални художници. Смятате ли, че иконографията има бъдеще?

-        Живеем в един много комерсиален свят, в който сме заобиколени от изкушения. Ние не сме от хората, които ще убеждават другите в мисията на православната вяра. Но забелязваме, че интересът към иконографията се запазва и иконописците създават уникални произведения на изкуството. И сме щастливи, че и на Запад има много хора, които оценяват нашите икони и уникалното преплитане на религия и изкуство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com