Предвиждат се нови правила за младите шофьори

5436
Предвиждат се нови правила за младите шофьори
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Нови мерки се предвиждат да се въведат за младите шофьори. Те няма да имат право да шофират мощни коли, както и се планира да се въведе задължително нощно кормуване за всички кандидат-шофьори. Тези промени ще се опитат да приемат депутатите от транспортната комисия преди второто четене на Закона за движение по пътищата.

За 2015 г. водачите със стаж до две години са причинили 483 тежки катастрофи. При тях са загинали 44 души, а ранените са 640. От началото на годината младите водачи са предизвикали 35 тежки произшествия. Загинал е един човек, а ранените са 41, сочи още статистиката.

Над 10% от катастрофите са причинени от млади шофьори

5460 са катастрофите за първите 9 месеца от годината, като 516 от тях са предизвикани от шофьори със стаж до 3 години, информира Topnov...

За да бъдат още по-подготвени на пътя, от властта предлагат да има по-ниско ограничение на скоростта за младите шофьори, както и колите да бъдат обозначавани със стикер "Млад шофьор", ако се управляват от водачи, които току-що са взели книжка.

Сред новите мерки е 50% от кормуването да се извършва нощем. Сред по-драстичните предложения е и забрана за каране след полунощ, информира Нова тв.

Тепърва ще се решава дали една, или две години взелите книжка ще се водят за млади водачи. Борбата срещу войната по пътищата трябва да започва от ранна детска възраст, категорични са законодателите.

Дали новите промени ще успеят да стигнат до второ четене на закона за движение по пътищата все още не е ясно.

КАТ ще плаши превантивно младите шофьори

КАТ-София започва нова превантивна кампания с младите шофьори. Преди да получат книжките си, ще им бъдат показвани кадри от катастрофи,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com