Прекратиха удължаването на две концесии за Белащица

2680
Прекратиха удължаването на две концесии за Белащица
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

С две свои решения от началото на декември месец РИОСВ в Пловдив прекрати инвестиционните предложения на две компании за удължаване срока на концесията за добив на строителни материали от находище „Белащица“ в община Родопи. Те касаят намеренията на „Холсим Кариерни Материали Пловдив“ АД да удължи концесията си с 15 години, а на „Европейски пътища“ - с 25 години.

Административните производства са прекратени поради недопустимост. На обжалване подлежат министъра на околната среда и водите или пред административния съд на Пловдив.

Намеренията на двете компании да удължат концесиите си предизвикаха обществено напрежение и на няколко пъти местните хора се вдигаха на протести.  

Близо до концесионните площи има два каптирани естествени извора „Калоян дере“ 1 и „Калоян дере“ 2, около които със заповед на директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ се учредява санитарно-охраняема зона за обществено-битово водоснабдяване на Белащица. Заради това добив на подземни богатства се забранява и  Басейнова дирекция обявяви инвестиционните намерения на двете компании за недопустими. РИОСВ в Пловдив защитава същото становище. 

Договорът на „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД е бил 20-годишен и е изтекъл на 1-ви февруари 2021 г. Контрактът на „Европейски пътища“ АД пък е 25-годишен и изтече през февруари тази година. Особеното при него е, че е подписан през септември 2008 г., но започва да тече от 1997 г. – датата на прехвърляне на собствеността по приватизационния договор.

Справка в базите на МОСВ сочи, че уведомлението за инвестиционнно предложение на „Европейски пътища“ е подадено в РИОСВ – Пловдив, през януари месец тази година. С него те искат да започнат процедура по Оценка за въздействие върху околната среда. От фирмата сочат, че искат удължаване с 25 години на договора за добив на подземни богатства – мрамори от находище „Белащица“ – участък „Юг“ в имот с площ 605 354 кв. м, местност „Варниците“. Отбелязват, че целта им е да се запази действащата технология на добив и параметрите на сегашния им концесионен договор.

През февруари месец процедурата по ОВОС е спряна с решение на шефа на РИОСВ – Пловдив. Мотивът е, че има започнала  друга процедура – за учредяване на санитарно-охранителна зона „Калоян дере 1“ и „Калоян дере 2“ с възложител „ВиК“ – Пловдив, а находище „Белащица - участък „Юг“ попада в рамките на втори пояс от санитарно-охранителната зона. Докато тя не приключи, за кариерите няма как да продължи.

“ВиК” ЕООД – Пловдив предприе необходимите действия за проектиране и изграждане на санитарно-охранителните зони около съществуващите каптажи, с цел да бъдат включвани във водоснабдителната система на с. Белащица. Както става ясно от кореспонденцията между институциите, кариерните площи попадат в пояс 2, което означава, че добив в района не е позволен.   

Уведомлението на „Холсим“ до екоинспекцията в Пловдив пък е от юни 2019 г. Тяхното намерение е да се продължи договорът им от находище Белащица с 15 години. Според кадастъра територията, която те ползват, е 204 205 кв. м. северно от кариерата на „Европейски пътища“. По договор обаче територията им е 194,8 дка. През февруари т. г. са поискали решение за преценяване на необходимост от ОВОС. Със същите мотиви е спряна и процедурата на „Холсим“ по ОВОС.

С новите решения двете процедури вече не са спрени, а прекратени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество