Природозащитници алармираха за незаконна сеч в Борисовата градина

4458
Природозащитници алармираха за незаконна сеч в Борисовата градина
Снимка: Elena Chochkova

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ сигнализира, че на 14 януари, в участък на Борисовата градина, близо до бул. Цариградско шосе и ул. Незабравка, е започнало извършването на неправомерна сеч.

Тя предвижда изсичане на значителен брой дървета при пълна непрозрачност. Сечта в Борисовата градина се извършва на основата на документ: “Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на растителността в лесопарковата част на “Борисова градина”, който третира дърветата като стопанска гора за дърводобив. Природозащитниците припомнят, че Прокуратурата вече се е произнесла, че горите в градските зелени площи не могат да се третират като стопанска гора за сеч.

Спипаха на местопрестъплението мъже, извършвали поголовна сеч

Криминално проявени и осъждани са заловени на местопрестъпление. Вчера на Спешен телефон 112 е подаден сигнал за извършване на&nbs...

Въпреки това, Столична община, позовавайки се на инвентаризацията, предвижда мащабни сечи. На последното заседание на общинската комисия по опазване на околната среда и земеделие, ръководена от г-жа Лорита Радева, коалиция “За да остане природа в България” разкри, че се предвижда в Борисова градина да бъдат отсечени над 5900 дървета. Според разрешителното от Столична община, само в 5 от общо над 30 полигона в обособения за сеч участък, ще бъдат отсечени 860 дървета, а 654 ще бъдат окастрени.

Премахването на дървета отново се извършва без изискваното от Наредбата експертно становище и всичките му реквизити. По същия нерегламентиран начин, без необходимата документация, Столична община вече отсече 524 дървета в сърцето на “Борисовата градина” в близост до автокъща “Капитолия”. Притесненията се засилват от факта, че в проекта на устройствен план за парка, точно на тази теория, се предвижда ново застрояване.

Усилията на природозащитниците винаги са били насочени към това извършването на санитарна сеч в Борисова градина да е само по доказана необходимост, каквото е изискването на нормативната уредба. В тази връзка, в Борисова градина следва да се премахват опасните за посетителите дървета, като се осигури сигурността на гражданите и дом за различните видове животни в парка.

Въпреки опитите на природозащитниците да въздействат върху ограничаването на сечта в Борисова градина, са маркирани много на брой здрави и неопасни за посетителите на парка дървета. Общината не е маркирала “биотопните дървета”, които е ключово да бъдат запазени, за да се осигури опазването на обитателите на парка, както птици, така и други животни. Много от стоящите на корен дървета, които са единствената хранителна база за кълвачите, също са маркирани за сеч, въпреки че са далеч от алеите.

Незаконната сеч в България - сенчест бизнес за близо 100 милиона лева (ВИДЕО)

Незаконният дърводобив в България е между 10 и 25% от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева. Това стана я...

Сечта в Борисова градина се извежда без никаква публичност и при липса на информираност на гражданите. На поставените табели в парка е неясен срокът за извеждане на сечите, кой е секачът, колко дървета се предвижда да се махнат, къде ще се извозят и на каква площ се предвижда да се извършват мероприятията.

Коалиция “За да остане природа в България” призова Столична община незабавно да прекрати започналата сеч, докато не осигури изискванията, необходими по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com