Прокурори: Убедени сме в принципността и опита на съдиите

16001
Прокурори: Убедени сме в принципността и опита на съдиите
Снимка: БНР

Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни (по повод постановени присъди) се променят оценките за работата му.

С тези думи започва позицията на Управителния съвет на Асоциация на прокурорите в България в защита на родните съдии, предаде БГНЕС.

В позицията, в която без да се споменава името на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди седмица чу осъдителна присъда от 4 години затвор, се отговаря на твърденията му, че процесът срещу него бил политически.

"Ние винаги сме отстоявали, че обществото ни няма нужда от това. То трябва да осъзнае необходимостта от независима съдебна система и да поеме своята обществена и политическа отговорност да изгражда и да пази нейната независимост. Тези, чрез които то се изразява, трябва да призовават към вяра в безпристрастното решаване на делата, независимо от това какви са личностните качества и общественото влияние на подсъдимите.

Ние сме убедени в принципността, професионалните знания и опит на българските съдии, последователната им и непоколебима практика да провеждат своята независимост при решаването на възложените им дела. Подкрепяме ги и стоим до тях с нашите усилия в тази насока. Призоваваме обществото, медиите и политиците към подкрепа на тези усилия, които ние полагаме не в интерес или ущърб на конкретни лица, а в полза за всички. Това е единствения възможен път за укрепване на държавността и правовия ред", заявят от Асоциацията на прокурорите в България.

ВСС да бъде разделен на съвети за съдии и прокурори, предлага Таня Маринова

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да бъде разделен на съвети за съдии и прокурори, заяви пред БНР председателят на Съюза на съдиите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com