Протестиращите настояват да не ратифицираме АСТА

3798
Протестиращите настояват да не ратифицираме АСТА
Според тях АСТА не защитата авторските права, а търговските

Протестиращите пред Народното събрание настояват българският парламент да не ратифицира споразумението АСТА.

Хиляди граждани са се събрали на мирен протест в центъра на София против текстовете на търговското споразумение за борба с фалшификациите (АСТА).

Те заявиха, че ако се случи ратифицирането и ако политиците не се вслушат в исканията на гражданите, ще има нов протест в деня на заседанието, когато това се случи.

Протестиращите обясниха, че са против текстове на АСТА, тъй като то съдържа разпоредби, които могат да бъдат тълкувани нееднозначно и да бъдат предписани сериозни санкции за несъстоятелни нарушения.

Според тях АСТА не защитата авторските права, а търговските. Събралите се скандират "И преди и сега, Интернет е свобода", "Мафия", "Не на АСТА", "Подпиши ACTA, загуби изборите", "Не ми се лежи", a начело на шествието е издигнат плакат "АCТА ла виста, бейби".

За мен лично АСТА вече е мъртва. Виждаме какво се случва в последния месец и този гняв е абсолютно справедлив. В близо стотина града в Европа ще има протестни действия, коментира президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев в предаването „Факторът Кошлуков” по Тв7.

Трябва да има уреждане на авторските и интелектуални права, но АСТА обслужва интересите на големите, мултинационални компании, а не гарантира основни граждански права – кореспонденцията, свобода за информиране, смята Станишев.

ЕНП нищо не казват, нямат позиция по темата и затова е необходим този натиск, допълни той. Най-умното, което може да направи българското правителство е да се оттегли от споразумението, посочи лидерът на БСП.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com