Проучване: Купешките козунаци са с лошо качество и пълни с Е-та

8006
Проучване: Купешките козунаци са с лошо качество и пълни с Е-та
Снимка: iStock/Guliver

Козунаците по магазините тази година не съдържат синтетични багрила, но пък изобилстват от Е-номера и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвените обредни хлябове.

Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин).

Чудите се какво да правите с останалия козунак? Спретнете вкусна торта!

Покрай Великден често ни остават големи количества козунаци, които няма как да изядем достатъчно бързо. А никой не харесва изсъхнал коз...

В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през месец март 2018 г. Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас, че качеството на продуктите се влошава.

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, изтъкват от "Активни потребители".

Резултатите показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

Във всяка марка са вложени средно по 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера, пояснява асоциацията. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Има дефицит на майстори на козунаци

Има дефицит на майстори на козунаци. Това каза Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас, предад...

При 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала, заключават от "Активни потребители".

"Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия. Възможните решения са поне няколко:

- Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.)

Има ли пластмасови частици в бутилираната вода у нас?

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Доколко опасно ...

- Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти)

- Стимулиране провеждането на повече и по широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти.

За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор", допълват още изготвилите проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com