Проучване: Регистрираните злоупотреби със социални помощи са под 1%

2164
Проучване: Регистрираните злоупотреби със социални помощи са под 1%
Снимка: БГНЕС

Злоупотребите с фалшиви инвалидни пенсии са много малко - не повече от половин процент, а в същото време политическата реторика е довела до това обществото да смята, че има много злоупотреби. Това сочи извод от изследване по темата за правителствената политика към нуждаещите се от подкрепа български грaждани, изготвено от  Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

"Затова и не може да се говори за професионални безработни", изтъкна тя на нарочно събитие днес (25 юни).

Социалното министерство с мерки срещу безработните, живеещи на помощи

Социалното министерство с мерки срещи безработните, които живеят на помощи. Предложението е ако човек два пъти откаже предложена му раб...

За целите на доклада, представен от Григорова, е проведена и анкета с 244 отговора. Всеки осми, например, смята, че неправомерно получават подпомагане над 70% от всички, на които им е отпусната социална помощ. Масово хората мислят, че се злоупотребява чрез фалшиви документи или корумпирани служители. Според запитаните основно ромите злоупотребяват със социални помощи.

Освен това анкетата показва, че хората не познават социалната система. 79% не правят разлика между социални помощи и осигурителни плащания, 48% не я познават, а 29% смятат, че познават добре или много добре социалната система.

"Недоволството от социалната система като цяло е много високо. Значителна част от възмущението е породено от рестриктивните изисквания за достъп до социално подпомагане, поради което семейства не получават такова, дори когато надвишават максималния праг на доходите със стотинки. Негодувание предизвиква работата на системата и в онези, които не са кандидатствали, но са виждали или чували за несправедливи откази за отпускане на помощи", се казва в анализа.

Три отказа за работа - край със социалните помощи

"Затягаме режима за хората, които отказват да работят. Ангажиментът на нашето правителство е всички хора да работят", заяви зам.-минист...

Две трети от всички интервюирани заявяват, че познават или са чували за конкретни случаи на неправомерно получени социални помощи. 25% от тях не дават никакъв отговор на въпроса за точното нарушение. Отговорите на 40,6% са безадресни обвинения към цели групи хора. Само 34,4% от анкетираните дават някакво по-точно описание на злоупотребата, която имат предвид.

Григорова припомни, че тричленни лекарски комисии в НОИ преглеждат всички ТЕЛК решения с над 50 на сто инвалидизация и при съмнения за нередности обжалват решенията пред НЕЛК. По официални данни на НОИ за периода 2010-2016 година са издадени общо 1 027 421 решения на ТЕЛК, от комисиите на НОИ са оспорени 19 179 решения.

"След обжалването, в 14 от решените случаи, пенсията е отнета, тъй като инвалидността е намалена под 50 на сто. В други 14 на сто от случаите процентът на инвалидизация е намален под 71 на сто, но на 24 души е определен процент увреждания над 90 на сто с право на чужда помощ. Данните категорично сочат, че злоупотребите са много малко, но в същото време никой не вярва в ТЕЛК, заради политически внушения", коментира Ваня Григорова.

Експертът смята, че системата не е добра, но не защото някой масово злоупотребява, а защото социалните помощи са много ниски, хората с увреждания получават много ниски инвалидни пенсии, а в същото време има стремеж и малкото пари да им бъдат отнети. По думите ѝ доверието ще се върне с дофинансиране на системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com