Психолог: Говорете с децата си! TikTok предизвикателствата могат да отнемат животи (ВИДЕО)

7637
Психолог: Говорете с децата си! TikTok предизвикателствата могат да отнемат животи (ВИДЕО)
Снимка: iStock

През последните месеци новините за поредното опасно "предизвикателство" в TikTok стават все повече. От "Предизвикателството за изкривяване на ръката" до "Предизвикателството за пиене на приспивателни" сред децата се разпространяват все по-нови и още по-опасни начини, с които подрастващите целят да съберат повече лайкове в най-популярната към момента социална мрежа за най-малките.

Показателен беше случая на децата от Горна Оряховца, които са били забелязани да лягат върху пешеходните пътеки, а целта е била да предизвикат реакциите на шофьорите. В Бургас шестгодишно дете по спешност беше оперирано след като "на шега" гълта магнитни топчета заради TikTok предизвикателство.

УНИЦЕФ: Всеки пети младеж страда от депресия, на всеки 11 минути се самоубива дете

Всеки пети между 15 и 24 години в света признава, че често се чувства депресиран, според нов доклад на ООН. В съчетание със загриженост...

ЕК настоява TikTok да защити децата 

По темата потърсихме за коментар детския психолог Доника Боримечкова. Тя сподели, че в практиката си има не малко подобни случаи. Според нея, родителите са изключително притеснени не само заради предизвикателствата в ТикТок, но и заради дългото време, което прекарват децата им в интернет. Междувременно подрастващите споделят жив интерес към социалните мрежи и нескрито любителството към всичко случващо се там.

“Интернет предизвикателствата започнаха още преди появата на ТикТок. Спомнете си за Ice Bucket Challenge (бел. ред. - то беше инициирано с цел да се събират средства за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг). В него се включиха много популярни личности и всъщност този тип предизвикателства направиха вайръл (в превод: "разпространение като епидемия") този тип дейност. Децата в ТикТок доста често поставят пред себе си и пред връстниците си предизвикателствата. Преди няколко години имахме такива случаи, тип епидемия, която тийнейджъри си правиха опасни селфита. Сега притеснителното е, че ТикТок достига до все по-млади потребители и опасностите стават все по-големи. Ако при опасните селфита може да се говори за тийнейджърски бунт, то при ТикТок, сред по-малките, имаме желанието те да се харесват и да печелят повече лайкове. Това поставя децата в доста рисови ситуации, което е притеснително от гледна точка на рисковото им поведение”, коментира детският психолог.

Тя разказа за ролята на родителите в тази ситуация.

“Родителите се притесняват и тревожат, защото в социалните мрежи децата започнаха да общуват доста интензивно и достъпът им до тези предизвикателства е бърз. Трудно може да се говори за родителска абдикация. По време на онлайн обучението и изолацията не само децата, но и родителите бяха потопени в дигиталното. Съвсем нормално то стана част от ежедневието ни и рядко срещам родител, който да не е наясно с действията на децата си в социалните мрежи.

TikTok предизвикателства вкарват десетки деца в болница

Видеоклипове, които се разпространяват масово в платформата ТикТок, показват как с две магнитни топчета да се симулира пиърсинг на език...

Най-опасните за живота на децата игри-предизвикателства в интернет 

Моят съвет към тях е: Говорете с децата си! Говорете за интересите им, кое ги забавлява, кое ги притеснява. Със сигурност ще опознаете детето си много повече, ако изиграете една видео игра с него, отколкото да го разпитвате как точно е минало училището му и какво точно е научил. Да! И това е важно, но не бива да забравяме, че дигиталното е все по-голяма част от ежедневието ни. За да можем да предпазим подрастващите от подобни предизвикателства, които ги излагат в риск, ние трябва да сме запознати с тях”, добави тя.

Доника Боримечкова коментира и въпроса за идеята да бъде въведено възрастово ограничение за използването на интернет устройства.

“Такива регламенти съществуват и към момента. Социалните мрежи имат регулация за ограничение на възрастта. Но според разпоредбите им, ако има съгласие на родител, те могат да бъдат ползвани и от малки деца. За това много е важно родителите да знаят къде и какво ползват децата им”.

Тя коментира и причините за нарастващата сред подрастващите агресия.

Глобиха TikTok в Нидерландия за нарушаване поверителността на личните данни на непълнолетните потребители

Докато социалната мрежа TikTok продължава да привлича потребители, и то предимно сред младите хора, регулаторните органи разследват еве...

Деца облъчвани с видеоклипове срещу ваксините в TikTok

“Детската агресия я е имала и преди социалните мрежи. По-специфичното е, че ставаме толерантни към различните видове агресия и децата се научават на това. Според едно изследване все повече се неглижира вербалната агресия. А тя всъщност е една от най-достъпните в интернет пространството. Така че отворим ли вратата за едната агресия, напълно нормално е да ескалират и останалите видове”, завърши детския психолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com