Първата отсечка от трети лъч на метрото готова през април

7278
Първата отсечка от трети лъч на метрото готова през април
Снимка: БГНЕС

Първият участък от новата, трета, линия на метрото ще бъде пуснат най-рано през април следващата година, обясни инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, пред транспортната комисия на Столичния общински съвет.

Трасето е от метростанция "Красно село" до кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев" ("Попа"). То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. "България", при Медицинска академия и НДК. Те са напълно готови и сега по тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч.

Метрото може да не е готово до другото лято

Въпреки уверенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова в предизборната кампания, че строителството на третия лъч на метрото върви по г...

Следващият етап на третия метродиаметър – от "Красно село" през "Овча купел" до гара на жп линията София - Перник, е готов около 70%. Той ще има 4 метростанции и строителството по него ще завърши през пролетта. Тогава ще започнат 9-месечните изпитания на системите за управление, отбеляза Братоев, което означава, че през 2021 г. би трябвало да започне експлоатацията му.

В момента по първото готово трасе от третия лъч има изпитания на автоматичните системи за управление, които се извършват от фирмата производител "Сименс". Срокът за тях е 9 месеца, обясни инж. Братоев.

"На първите две станции екипът на "Сименс" започна работа още през юни и там вече са почти на финала на изпитанията", каза той. Сега се въвежда софтуерната информация по готовото трасе. От всяка точка по маршрута ще се получава информация за влака в диспечерския център. Новите влакове са напълно автоматизирани и функциите на машиниста са ограничени, но в екстремни ситуации той може да поеме ръчно управление, добави Братоев.

Всичко по този първи участък на третата метролиния трябва да приключи "по-рано от месец май", каза той пред транспортната комисия на общината. Строителните работи по другия участък - от "Попа" до метростанция "Ген. Владимир Вазов", завършват сега, през декември, обяви той. Влаковете ще могат да тръгнат по него най-рано следващата есен, защото предстоят 9-месечните изпитания на автоматичните системи, които се провеждат от специалисти на "Сименс".

Третата линия на метрото в София се отлага за февруари догодина

Стартът на третата линия на софийското метро се отлага за февруари 2020 г. Досега се очакваше първите метровлакове в участъка от "Красн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com