X
 
 

Първата отсечка от трети лъч на метрото готова през април

4121 0
Първата отсечка от трети лъч на метрото готова през април
Снимка: БГНЕС
Първият участък от новата, трета, линия на метрото ще бъде пуснат най-рано през април следващата година, обясни инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, пред транспортната комисия на Столичния общински съвет.

Трасето е от метростанция "Красно село" до кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев" ("Попа"). То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. "България", при Медицинска академия и НДК. Те са напълно готови и сега по тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч.

Метрото може да не е готово до другото лято

Въпреки уверенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова в предизборната кампания, че строителството на третия лъч на метрото върви по г...

Следващият етап на третия метродиаметър – от "Красно село" през "Овча купел" до гара на жп линията София - Перник, е готов около 70%. Той ще има 4 метростанции и строителството по него ще завърши през пролетта. Тогава ще започнат 9-месечните изпитания на системите за управление, отбеляза Братоев, което означава, че през 2021 г. би трябвало да започне експлоатацията му.

В момента по първото готово трасе от третия лъч има изпитания на автоматичните системи за управление, които се извършват от фирмата производител "Сименс". Срокът за тях е 9 месеца, обясни инж. Братоев.

"На първите две станции екипът на "Сименс" започна работа още през юни и там вече са почти на финала на изпитанията", каза той. Сега се въвежда софтуерната информация по готовото трасе. От всяка точка по маршрута ще се получава информация за влака в диспечерския център. Новите влакове са напълно автоматизирани и функциите на машиниста са ограничени, но в екстремни ситуации той може да поеме ръчно управление, добави Братоев.

Всичко по този първи участък на третата метролиния трябва да приключи "по-рано от месец май", каза той пред транспортната комисия на общината. Строителните работи по другия участък - от "Попа" до метростанция "Ген. Владимир Вазов", завършват сега, през декември, обяви той. Влаковете ще могат да тръгнат по него най-рано следващата есен, защото предстоят 9-месечните изпитания на автоматичните системи, които се провеждат от специалисти на "Сименс".

Третата линия на метрото в София се отлага за февруари догодина

Стартът на третата линия на софийското метро се отлага за февруари 2020 г. Досега се очакваше първите метровлакове в участъка от "Красн...

Actualno.com

Етикети: