Рашидов предложил на Македония обединителен паметник на Каймакчалан

2040
Рашидов предложил на Македония обединителен паметник на Каймакчалан
Снимка: БГНЕС

Онова, което може да ни обединява на Каймакчалан, е фактът, че този връх е напоен с много кръв и ние трябва да имаме сили да сведем глава пред паметта на жертвите. Ето защо предложих да изградим на Каймакчалан паметник, който да изиграе обединителна роля, а не да ни разделя.

Това каза министър Вежди Рашидов във връзка с посещението си в Македония и разговорите за изграждане на паметник на връх Каймакчалан.

Той заяви, че и България, и Македония са дали свидни жертви, а Първата световна война е война на Великите сили.

„Нашият разговор с министър Канческа беше прагматичен, балансиран. Ние сме първата държава, признала Република Македония, ние сме страна, която винаги се е съобразявала със законите на двете държави и подхождаме с респект и уважение към държавността”, припомни министър Рашидов.

Македонецът, унищожил наш паметник: Българите маркират територия като кучета

Моите действия не са провокация, а „отбрана на териториалния интегритет на Македония”. Това заяви скандалният македонски жу...

„Двете страни сме наясно, че когато се отнася до територията на друга държава, позицията е да се спазват законите на съответната страна. С македонската ми колежка сме на позицията, че плочата на Каймакчалан е била поставена без да е поискано разрешение от съответните институции, а относно акта на поругаването и разрушаването – това действие е недопустимо”, бе категоричен той като уточни, че министър Канческа се е разграничила от този акт.

„Както знаете, по-рано българският премиер Бойко Борисов разговаря с македонския си колега за поругаването на паметната плоча на българските военни, загинали на Каймакчалан. И двете страни сме наясно, че трябва да се обединим около мъдри решения и държавническо мислене, без това да накърнява честта, достойнството и интересите на която и да е от двете държави”, отбеляза министър Вежди Рашидов, цитиран от Фокус.

По думите му българското външно министерство и изпратило нота до македонското външно министерство и след като получат отговор, ще се пристъпи към реализацията на намерението за издигане на паметник на връх Каймакчалан.

Министър Рашидов коментира, че по време на срещата си с македонския си колега Елизабета Канческа - Милевска са обсъдили бъдещите планове и тяхната реализация в интерес на развитието на културата на двете страни. „Благодарих на Министерството на културата на Македония и на екипа на министър Канческа за тяхната помощ при откриването на Български културно-информационен център преди години в Скопие, както и за съдействието им сега при намирането на нови зали на нашия институт в центъра на Скопие”, обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com