X
 
 

Рашидов проверява музея в Правец за комунистическа възхвала

673 0
photo of Рашидов проверява музея в Правец за комунистическа възхвала
Снимка: БГНЕС
Ще бъде направена проверка дали в Историческия музей в Правец се разпространява недопустимo политическа идеология, обяви министърът на културата Вежди Рашидов.

По време на парламентарния контрол той отговаря на въпрос на трима депутати - Методи Андреев от ГЕРБ и колегите му от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, които настояват Инспекторатът на Министерство на културата да провери дали музеят на Тодор Живков в Правец не възхвалява БКП и комунистическата идеология.

"Нито един музей в България не бива да пропагандира каквато и да е идеология, защото предназначението им е да съхраняват историческата памет на българската държавност", заяви Рашидов, цитиран от БТА.

Той се съгласи да направи проверка не само на музея в Правец, но във всички музеи дали в тях има материали, които биха пропагандирали идеология.

Депутати от БСП се поклониха пред Тодор Живков

Депутатите от парламентарната група на БСП посетиха родната къща и къщата музей на тоталитарния водач Тодор Живков и поднесоха цветя пр...

Апелира обаче да не се говори за закриване на музеи.

"История с гумичка не може да трием, а да я приемаме такава, каквато е. Оставете музеите намира, моля ви от сърце, трудно ги създаваме, трудно ги правим", добави той.

През юни тази година темата за музея на Тодор Живков в Правец предизвика огромен скандал в Народното събрание между тримата депутати и министъра.

Андреев, Славов и Димитров попитаха Рашидов защо позволява къщата на бившия комунистически лидер да работи като музей и защо не я закрива. Тогава депутатът от ГЕРБ напомни, че парламентът е приел закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, както и неговите ръководители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители