X
 
 

Разходите за пенсии в България - едни от най-ниските в Евросъюза

8535 5
photo of Разходите за пенсии в България - едни от най-ниските в Евросъюза
Снимка: iStock/Guliver
Влизаме в топ 7 по ниски разходи за пенсии в ЕС. Разходите за пенсии в България са едни от най-ниските в ЕС. Но не само като общ размер на средствата, а и като дял от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, пише вестник „Труд“. 

У нас разходите за пенсии са 8,4% от БВП, докато средно за страните от ЕС за възрастните хора дават 12,6% от БВП, сочат последните официални данни на европейската статистическа служба Евростат. По-ниски са разходите за пенсии само в шест страни от ЕС - Ирландия (5,7% от БВП), Литва (6,8%), Малта (7,4%), Латвия (7,6%), Румъния (7,9%) и Естония (7,9%). Ние делим седмото място с Чехия.

Хиляди кандидати за пенсия с шанс за по-достойни старини, пред НОИ има много пречки

Общо 7707 кандидат-пенсионери ще получат шанс за по-голяма пенсия. Причината - решението, подплатено с промяна в Кодекса за социално ос...

Основната причина за ниските пенсии в страната е слабото развитие на икономиката и ниските доходи, като това може да се промени бавно с течение на годините чрез увеличение на инвестициите. Но какъв дял от БВП на страната да отива за пенсии е въпрос на политическо решение. При положение, че БВП за настоящата година се очаква да бъде малко над 100 млрд. лв„ ако разходите за пенсии достигнат средното за ЕС ниво, това означава близо 4 млрд. лв. повече за възрастните хора и увеличение на пенсиите с 40%. За целта обаче, трябва да бъдат свити други разходи на държавния бюджет или да бъдат увеличени данъците.

На първите три места в ЕС по разходи за пенсии като дял от БВП са Гърция със 17,5%, Италия с 16,1 % и Франция с 15%, сочат последните обобщени данни на Евростат. Сериозни са и разходите за пенсии в Португалия (14,6%), Австрия (14,4%) и Холандия (13%).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Както бил казал Вожда - пенсионерите да мрат, защото ми изядоха бюджета, пък и не гласуват за ГЕРБ !
 • Мафията ГРОБ 3 Мафията ГРОБ преди 5 месеца Профил на трол?
  Пенсията на един "СТАР" пенсионер е 3 (три) ПЪТИ ПО-МАЛКА, отколкото пенсията на един "НОВ" пенсионер, при абсолютно същите условия !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Режимът „Борисов“ по същество е полу-мафиотско, полу феодално управление, базирано на страх, рекет, корупция и беззаконие.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ лешоядите оглозгаха България до кости ! Сега следва ГЕРБ ГЕНОЦИД на пенсионерите . Знае се че пенсионерите са най-бедни и най-болни и ето че сега.....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Тези с 1200 лв. хич не с за оплакване! Да му мислят тези с до 300 лв. Голяма справедливост цари в БГ! Сега мислят само как пак да вдигнат тавана, а на хърбите увеличение с по 10 - 15 лева, но така или иначе един ден всеки си запълва дупката!
  : 0 !