Референдумът на Ердоган предизвика дълбок разрив между турците в България

9700
Референдумът на Ердоган предизвика дълбок разрив между турците в България
Снимка: БГНЕС

Предстоящият референдум в Турция за разширяване на президентските правомощия предизвика дълбок разрив между турците в съседна България, хванати в борба за контрол между София и Анкара.

С връзки, датиращи от османски времена, малцинството от 700 000 души съставлява 10% от населението на България – това е и пропорционално най-голямата общност на родени в страната мюсюлмани в членка на ЕС. Мнозина от тях имат двойно гражданство и роднини и в двете държави.

Сред българските мюсюлмани няма радикални настроения

И през 2016 г., както през 2011 г., сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения. Това сочат данните от представите...

Появяват се обаче страхове, че разрастващият се дипломатически спор, заедно с възхода на антиимиграционния национализъм в България, може да наруши мирното съвместно съществуване.

Българският мюсюлманин Шукри Хюсеин казва, че се притеснява от това спорът да не го изправи пред невъзможна главоблъсканица. „Ако двете държави са в конфликт, то тогава аз няма да мога да ходя там или да се връщам“, казва 72-годишният мъж от малко село в област Кърджали, където са по-голяма част от турците в страната.

Припомняме, че напрежението избухна, след като София обвини Анкара в „намеса“ в изборите миналия месец като открито е оказала подкрепа за партията на турското малцинство ДОСТ, която наскоро се отдели от установеното вече Движение за права и свободи (ДПС). Въпреки че ДОСТ не успя да спечели места в парламента по време на изборите през март, събра впечатляващите 22% в област Кърджали в сравнение с 43% за ДПС.

Турският референдум на 16 април, целящ да осигури широки правомощия за президента Реджеп Ердоган, се превърна в основен предмет на спора. Докато ДОСТ подкрепя амбициите на Ердоган, ДПС призовава хората да гласуват с „не“.

Дългогодишният лидер на ДПС Ахмед Доган разкритикува Ердоган, че се опитва да превърне Турция в „султанат“. „Ердоган иска да получи неограничена власт. Референдумът е заплаха за демокрацията“, заявиха в петък в изявление от ДПС.

Ислямът ще стане най-многобройната религия до 2075 г.

Броят на бебетата, родени от мюсюлмани, ще надмине този на бебетата, родени от християни до 20 години и така ислямът ще стане най-голям...

„Турският референдум и скорошното пристигане на българските националисти изостри натиска върху турската общност“ и играят в полза на лагера на Ердоган, заяви пред AFP политическият експерт Антонина Желязкова.

Според ново проучване, извършено сред 1200 български мюсюлмани, популярността на Ердоган е висока и Турция се състезава по популярност с Германия, която също е дом на голяма общност на български мюсюлмани. Според автора на изследването Евгения Иванова тенденцията върви редом с „мюсюлманския страх“ от възхода на крайнодесните Обединени патриоти, които завършиха трети на изборите през март.

Някои наблюдатели, включително и политическият анализатор Боряна Димитрова, предупреждават, че заплахата от национализъм и бедност създават тенденция турската общност „да се изолира“ и „да се оттегли обратно при своите традиции“, приближавайки се до Ердоган.

Но според Шинаси Сюлейманов, кмета от ДПС на община Кирково в Кърджали би било „преувеличение да се каже, че българските турци обичат Ердоган“. „Имаме биологични връзки с Турция, но те не трябва да се бъркат с подкрепа за Ердоган“, каза той пред AFP.

Анализ на Весела Сергеева и Диана Симеонова, публикуван от агенция France-Presse.

Бела Хадид: Аз съм горда мюсюлманка

Супермоделът Бела Хадид призна, че се чувства горда да бъде мюсюлманка. Манекенката, чийто баща Мохамед Хадид пристига на 14 години в С...

Източник:БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com