X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Решиха без дебати: Контратерористично звено ще следи за "хибридни атаки"

692
Решиха без дебати:  Контратерористично звено ще следи за "хибридни атаки"
Снимка: БГНЕС
Управляващото мнозинство разшири рязко правомощията на разузнаването след като прие и на второ четене промени в закона за Държавна агенция "Разузнаване", внесени от представители на ГЕРБ и Обединени патриоти. Въпросните изменения са съпътствани и от промени в закона за ДАНС, в закона за движение по пътищата, закона за електронните съобщения, закона за противодействие на тероризма. По стар обичай последните се правят в преходните разпоредби на основния проект.

С промените в закона за ДАР се възлага на разузнаването да се бори и хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи. От мотивите на депутатите, както и от липсата на каквито и да е разисквания в пленарна зала не стана ясно какво е пречило на разузнавачите да събират подобна информация и до този момент.

Правителството освободи един от зам.- шефовете на разузнаването

Правителството освободи един от зам.-председателите на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков. Според правителствената информацио...

Депутатите дадоха правомощия на разузнаването да си организира и осъществява свои собствени комуникации "за разузнавателни цели и за обмен на информация със свои структури". На практика това означава, че ДАР може да изгради своя комуникационна мрежа, включително мобилен, сателитен, радио канал. По закона за специалните разузнавателни средства разузнавателните служби имат право на самостоятелна апаратура и система за използването им. Сега обаче това се разширява и се дава възможност буквално за цели мрежи.

С приетите промени се предвижда ДАР да може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на служителите и сътрудниците й. Изрично се добавя, че за това прикритие ще може да се правят "необходимите промени в електронните бази данни".

С други изменения и допълнения в закона за ДАР пък се "прецизират и доразвиват разпоредби, по отношение на достъпа до класифицирана информация - служебна тайна, деклариране на несъвместимост, имущество и интереси, служебната дисциплина, отпуските, временното отстраняване и прекратяването на служебните правоотношение".

Интересна е поправката, в която служителите на ДАР се задължават след напускане да не търсят и осъществяват контакти с лица, станали им известни при или по повод изпълнение на оперативно-разузнавателната дейност.

Шефът на Държавна агенция "Разузнаване" напуска, предлагат негов заместник

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на Драгомир Димитров от длъжността председа...

Прави впечатление и изменението, с което се променят условията за назначаване на инспектор в ДАР. Тази длъжност беше вкарана с новия закон като фигура, която да следи за харчовете в разузнаването. Условието досега беше човекът, който ще я заема да има 5 години стаж в Агенцията. Сега бе прието той да трябва да има само 3 години, което дава основание да се смята, че това изменение се прави специално за определена кандидатура, на която не й стига стажа. Досега това предположение не е опровергано, пише Сега.

Новите текстове дават възможност на агентите на ДАНС да установяват самоличност на лица, спрямо които се предприемат конкретни действия по закон. Досега това можеха да правят единствено органите на МВР.

С измененията на Закона за движение по пътищата пък на ДАР и на служба "Военна информация", която всъщност е военното разузнаване, се дава право да използват специален режим на движение по пътищата. Това се налагало, за да се обезпечи сигурността при транспортирането на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, при или по повод осигуряване на физическа защита на служители или сътрудници на разузнавателните служби. Този режим им е нужен и при превоз, придружаване и охрана на официални високопоставени длъжностни лица от разузнавателните общности на партньорски държави по линия на сътрудничеството и оперативните дейности.

С промени в закона за противодействие на тероризма пък се създава междуведомствено контратерористично звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания, митниците. През август 2014 г. в ДАНС тържествено бе открит Национален контратерористичен център. И тогава бе обявено, че той се създава, за да имало координация между прокуратура, служби, митници. Така и не става ясно какво точно налага да има още един, пореден подобен център. Още повече, че се предвижда новото контратерористично звено да се разположи в ДАР. Така ще има център в ДАНС и звено в ДАР.

След първо четене: Ново разузнавателно звено ще се справя с хибридни атаки, колите на ДАР със сини лампи

Депутати експресно приеха поправки в Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) на първо четене, с което възложиха на с...

Отделно от това в оценката за въздействие на измененията в закона за ДАР се предвижда, че за новото звено ще отидат 1,5 млн.лв. - 610 000 за издръжка и други текущи разходи и 890 000 лв за капиталови разходи.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално