След първо четене: Ново разузнавателно звено ще се справя с хибридни атаки, колите на ДАР със сини лампи

3622
След първо четене: Ново разузнавателно звено ще се справя с хибридни атаки, колите на ДАР със сини лампи
Снимка: БГНЕС

Депутати експресно приеха поправки в Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) на първо четене, с което възложиха на спецслужбата да събира информация за „хибридни атаки и за асиметрични рискове и заплахи“. Промените бяха внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Управляващите обаче така и не обясниха какво включват в тази обща фраза. В законопроекта не беше записан никакъв текст, който ясно да дефинира какво означава „хибридна атака“ или „асиметрична заплаха“.

Депутатите преодоляха поредно президентско вето, цивилен ще може да оглави служба "Военна информация"

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за военното разузнаване. За повторното приемане на закона 134 гласуваха народни п...

Промените обхващат и други закони – за ДАНС, за противодействието на тероризма, за движението по пътищата, за електронните съобщения, които, по установилата се порочна законодателна традиция, се правят през преходните и заключителните разпоредби на законопроекта. Сред поправките е и предложението за създаването на междуведомствено контратерористично звено, разположено в ДАР.

Колите на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и служба "Военна информация" (военното разузнаване) ще могат да ползват сини буркани на пътя и ще имат специален режим на движение, предвиждат още промените.

Специалният режим на действие за ДАР и "Военна информация" е необходим с цел да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, както и при превоз на разузнавателни лица от партньорски служби, пише в мотивите на вносителите.

След промените, служителите на ДАНС вече ще могат да извършват проверки за установяване на самоличност на лице в случаите на задържането му, провеждане на интервю, предупреждение, призоваване на граждани и образуване на административно-наказателно производство, гласи друг текст, с който пък се променя закона за ДАНС. Досега при задържане служителите на агенцията е трябвало да викат органите на МВР, за да се установи дадена самоличност.

Служител на ДАР ще може да бъде временно отстранен от длъжност, ако му бъде отнет или отказан достъп до класифицирана информация, а длъжността му изисква това, гласи друга промяна в закона. Заплатата за периода на отстраняването му му продължава да тече през този период.

Сидеров: При управлението на Каракачанов военното разузнаване е пред фалит и срив

При управлението на министъра на отбраната Каракачанов военното разузнаване е пред фалит, пред срив. Това каза лидерът на "Атака" Волен...

Променят се и изискванията за назначаване на инспектори за предотвратяване на конфликт на интереси в агенцията - вече ще се изисква 3-годишен стаж в агенцията, а не 5, както досега.

Дава се възможност на шефа на ДАР да определя какви да са медицинските и психологическите изисквания за назначаване на служители. Досега те са били като за служба с армията. А освен ВМА и Правителствена болница право да извършват изследванията вече ще имат и други болници.

Със закона се разписва, че държавните служители под прикритие вече не могат да ползват болниците и санаториумите на МО и МВР.

При уволнение, напускане или пенсиониране разузнавачите пак ще получават обезщетение, но само ако са работили поне 3 г. в службата. То ще е в размер на 10 заплати.

След напускане на агенцията служителите няма да могат да контактуват с лица, станали им известни при изпълнение на оперативно-разузнавателна дейност без разрешение на шефа на ДАР и ще подписват и декларация за това.

Ген. Стефан Янев: В последно време наблюдаваме много честа смяна на законите

"В последно време наблюдаваме много честа смяна на законите и в някои случаи има усещане за безпринципност и партизанска уклончивост за...

Разисквания

В краткия дебат, провел се в пленарната зала, въпросът изобщо не беше засегнат. В критиките си опозицията в лицето на БСП се фокусира върху това, че промените се разглеждат едва седмица след като са внесени, без да са проведени задълбочени обсъждания с участието на представители на службата. „Законопроекти, внесени от левицата, чакат по една година“, оплака се соцдепутатът Иван Иванов.

Той заподозря, че тази активност на колеги от управляващото мнозинство” се правят за “да се намери място на определен човек за определена служба”. “Дали не се прави опит за ликвидиране на Военното разузнване и включването му в ДАНС. Имаме ли становище на Военно разузнаване? Нямаме”, каза Иванов.

От БСП отново обърнаха внимание на мнозинството от ГЕРБ, че с преходни и заключителни разпоредби се променят редица други закони.

Вносителят – депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който ръководи парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, раздразнено обвини социалистите, че се държат като в „детска градина“. Той добави, че всички служби са запознати и са дали становищата си, включително и Военното разузнаване

Шефът на Държавна агенция "Разузнаване" напуска, предлагат негов заместник

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на Драгомир Димитров от длъжността председа...

„От тази трибуна сме слушали да говори с назидателен тон един друг ментор на г-н Лазаров, който завърши трагично и си замина. Има нещо работещо в тази държава и това са службите, и в момента се прави поредният опит да бъдат спрени да работят“, отвърна му Иванов. Той обаче така и не обясни ясно какво смята, че управляващите готвят на специалните ведомствата.

Таско Ерменков от левицата заяви от трибуната, че не би желал притесненията, които изразява БСП по отношение на предлаганите от мнозинството законопроекти, да бъдат квалифицирани като внушение. Според него се създава впечатление, че промените касаят кадрови решения, които са нарочени. Той попита "защо звеното за контраразузнаване е в ДАР, а не е в ДАНС?"

"Става въпрос за създаване на нови звена. Би могъл МС да бъде вносител. Или има нещо, което много бързо трябва да бъде решено кадрово", коментира депутатът.

С това дебатът приключи, без дори да бъдат засегнати множеството други поправки, които се правят със законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com