Ревизоро: Шламохранилището в Перник е трябвало да спре работа през 2016 г.

2657
Ревизоро: Шламохранилището в Перник е трябвало да спре работа през 2016 г.
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник, което заради скъсана дига наложи евакуация на част от квартал на града, е трябвало да излезе окончателно от работа през 2016 година. От тогава министерство на енергетиката и ВиК дружеството в града не предприемат нищо. Кметът на Перни и МОСВ не носят отговорност за строителен обект и неговите разрешителни. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

Той уточни, че в Министерския съвет от миналия четвъртък не могат да вземат решение - това строеж ли е, или не.

Според Ревизоро Перник е разходвал повече вода, отколкото е плащал

Перник е плащал едно количество вода, а е разходвал много повече. И това като искания продължава. В студиото на БНТ министърът на околн...

"Това е завод, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-вече №9, това е хидротехническо съоръжение. Само че то е трябвало да излезе 2016 година окончателно от работа. И Министерството на енергетиката оттогава не го проверява и не го контролира, защото счита, че това съоръжение не трябва да работи, но то си продължава да работи.", каза министърът на околната среда и водит.

Димитров уточни, че е изпратил Басейнова дирекция, която е намерила още две места с инфилтрации. "Онзи ден потече от най-безопасната страна въпреки че влезе в хората, аварията можеше да е много по-голяма", допълни той.

"Строителен обект. Рекултивация. Това е истината. Това трябва да се довърши, да се приключи, да се залеси, за да не праши на хората въздуха и те да се чувстват добре. Ако не е хидротехническо съоръжение, въпреки че е работило до вчера, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е строеж и е направен първи и втори етап, какво става с третия етап. Има проблеми с котите, има проблем и с опасността, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма такъв луд човек в България.", каза още Димитров.

Днес той ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на града, и ще ги попита колко проекта има внесени при тях и колко са забавили те.

Държавата почна проверки на Топлофикацията в Перник

Съвместни екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват извънредна проверка в Топ...

Хронология на събитията около аварията в шламохранилището на ТЕЦ Родина, Перник ще намерите в тези материали.

Според него язовир "Студена" не трябва да се източва с тези темпове, с които се източва сега. От София идва достатъчно вода, защо трябва да се точи язовирът? - попита Димитров. И отбеляза, че ако точат по-малко, водата ще им стигне.

Оказа се, че проблем с капацитета на язовирите има и в други градове в страната.

"Премиерът Борисов е обещал да помогне на Шуменска област да докара система "Дунав". Язовирът Тича, който в момента захранва три града - Велики Преслав, Търговище и Шумен, може да стигне за 2 години. Ние трябва да направим всичко възможно, да стигне за 3. Той се източва 3 години. Такова е - безводие е, няма виновни преди мене, че язовирът намалява.", обясни министърът на околната среда и водите.

МОСВ изиска всички документи за шламохранилището в Перник

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал от РИОСВ - Перник доклад и цялата документация относно дейностите по сгур...

Имам план – всички промишлени предприятия в Шумен, Търговище и Велики Преслав трябва да минат на собствени водоизточници, а не да използват питейна вода. Земеделците също ще ограничат потреблението.

И в яз. Ястребец предприемаме тежки мерки, там земеделците правят поливане сега и затваряме язовира, докато не се напълни.

За болните от коронавирус в МОСВ: Съмняваме се да сме единствената институция с ъс случай на короанвирус, коментира министъра.

Имаме хигиенистка с положителен случай. Имаме двама без симптоми с коронавирус, в карантина са. Дойдоха РЗИ и ни предписаха правила. Казаха, че мерките са ни добри. Коридорите са разделени, движението е разпределено, преписките идват на масички, разделили сме екипите. Няма да редуцираме работата на министерството, категоричен беше той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com