Роми в Петрич плашат с гражданска война

10641
Роми в Петрич плашат с гражданска война

Десетки цигански къщи бяха изравнени със земята в Петрич. След протеста на жителите срещу ромските набези в домовете им, общината се е заела с проблема.

Само за няколко дни са съборени над 60 незаконни къщи. Това обаче не тушира напрежението между роми и българи. Вместо това сега налице е нов проблем.

Само преди 2 седмици над 100 души излязоха на пътя за Кулата, за да изразят недоволството си от посегателствата на ромите над домовете им. Още в първия ден на общественото недоволство бяха бутнати 20 бараки. Ромите светкавично въстанаха.

Сега в града обикалят 12 охранители, които следят за реда в размирния район. Идеята е те да станат 20. Междувременно обаче повече от 300 роми от дни спят на открито. Призоваха кмета бързо да им намира подслон, предаде КРОСС.

От община Петрич обясниха, че циганите, чиито колиби са съборени, имат роднини, при които могат да се нанесат. Освен това помощите, които голяма част от тях получават, са достатъчни да излязат на свободен наем. Ромите обаче заплашват с бунт. Пред бтв младеж посочи едно от децата, което по думите му страда от епилепсия, и попита - "Какво искат от нас, да стане гражданска война ли". Циганка с пеленаче на ръце не спря да крещи, че "това, което правят българите, не е хубаво. Вие ни бутате къщите, вие, българите", не спираше да нарежда жената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com