Ростуризъм: Моля, не гонете руснаци от България

14341
Ростуризъм: Моля, не гонете руснаци от България

Ростуризъм се обърна към властите в България с молба да се намесят и да не допуснат руски туристи да бъдат гонени от българските хотели.

Съответното писмо е било изпратено до българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма заради случая с фалиралия български туроператор „Бългериан вип турс”, предаде Интерфакс.

1/4 от българите почиват в 4 и 5-звездни хотели

Над половината от реализираните нощувки от чужденци в страната през юни са в 4 и 5 - звездни хотели. В такива хотели са отсядали едва ...

Заради фалита на компанията редица хотели настояха руските туристи повторно да заплатят своя престой или да напуснат хотелските стаи.

По данни на експерти около 500 руски туристи може да бъдат засегнати от ситуацията.

От българска страна стана ясно, че още във вторник министерството е получило информация за финансовото състояние на "Бългериан Вип Турс" (БВТ) и са били предприети действия, за да могат туристи, които са в България или предстои да дойдат в България чрез този туроператор, да проведат нормално своята почивка.

Това заяви пред БНР зам.-министърът на МИЕТ Иво Маринов.

Вчера имахме среща и със самия туроператор БВТ, каза Маринов. След като туроператорът беше информирал руската страна за невъзможността да обслужва техните туристи, те бяха поети от други български туроператори. Така че в момента нещата са нормални и руските граждани спокойно могат да проведат почивката си в България, увери зам.-министърът.

Общият брой туристи на БВТ е около 1000, те не са само руски граждани, но и граждани на Иран, Кзазахстан и др. Няма да има проблеми с тези туристи, които са пристигнали в страната или предстои да пристигнат. Освен това е важно да се знае, че няма български граждани, изпратени от БВТ в чужбина, които да се налага да бъдат върнати в страната. Иво Маринов каза още, че се е знаело, че фирмата има затруднения. В тази ситуация БВТ е реагира съгласно закона. Нещата се движат в рамките на закона, посочи той. Маринов каза, че поддържа връзка с ръководството на туроператора. Всички туристи в момента не би трябвало да имат проблеми, успокои още веднъж той.

Припомняме, че вчера приемащият български туроператор Bulgarian Vip Tours (BVТ) уведоми своите руски партньори, че прекратява свята дейност, в резултат на което могат да пострадат няколкостотин руснаци, почиващи в момента в българските курорти. Това съобщи за РИА "Новости" говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия /РСТ/ Ирина Тюрина.

Тя разказа, че ден по-рано руските туроператори, които работят с BVT, са получили писмо, че компанията не може да изпълнява своите задължения пред партньорите си.

"Ръководството на BVT иска с огромно съжаление да Ви съобщи, че ние сме принудени да прекратим дейността на нашата компания. Това решение е изключително тежко както за нас, така и за вас. Банкрутът на един от нашите основни партньори, забавянето на новите инвестиции, суровите условия от страна на кредиторите ни доведоха до това, че не можем да продължим нашата работа. За съжаление ние не успяхме да осигурим необходимото ни финансиране и сме длъжни да ви уведомим за настоящото положение", се казва в изпратеното до туроператорите писмо, с което разполага РИА "Новости".

Според Тюрина, вчера някои български хотели са поискали от туристите на BVT повторно да си заплатят за престоя.

Редактор: Георги Иванов

Павлова: Осигурени са над 300 млн. лв. за популяризиране и подобряване на туризма у нас

"Оперативна програма "Регионално развитие" осигурява над 300 милиона лева за популяризиране и подобряване на туризма у нас", заяви мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...