Руски учен: България днес е свободна благодарение на СССР

25257
Руски учен: България днес е свободна благодарение на СССР
Снимка: Facebook/Посольство России в Болгарии

И днес (5 ноември) продължава историческият спор по оста България-Русия за това чий е приносът за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Това се случва въпреки че преди броени часове посолството на Руската федерация излезе със становище във Facebook в отговор на позицията на българското външно министерство от петък. То беше посветено на приноса на българския народ за спасяването на евреите в България: "Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, включително на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта".

Несериозно е да се спекулира със спасяването на българските евреи, смята Каракачанов

Несериозно е да се правят спекулации със спасяването на българските евреи. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ...

Според позиция, също публикувана на страницата на посолството обаче, без победите на Червената армия при Сталинград и Курск българските власти нямало да защитят евреите. Това е мнението на научният директор на Руското военноисторическо общество Михаил Мяхков, което е публикувано само и единствено на руски език.

В него се казва, че "тъмна страница в българската история" е депортирането през 1943 г. на 10 хиляди евреи "от гръцка Тракия и югославска Македония", които по думите му са били "окупирани от български войски".

Според него, същата участ е очаквала и евреите, живеещи в България.

По негови думи външното министерство в Москва е "абсолютно право" да твърди, че Съветската армия е предотвратила депортацията на евреите от България.

"Съгластно нацисткия план през 1942 г. от България е трябвало да се депортират и унищожат 48 хил. евреи", изтъква Мягков.

Радев: Твърденията на Русия за българските евреи са или непознаване на историята, или провокация

Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи от изпращане в концентрационни лагери, е дълбоко непознаване на историята ил...

Депортирането е било предотвратено през 1943 г. благодарение на противопоставянето на гражданите и на позицията, заета от Българската православна църква, на обществените организации и самия цар Борис, смята Мягков.

Според него обаче главният аргумент за линията на поведение на българските власти е била променената обстановка на фронта и победите на Червената армия при Сталинград и Курск. След прелома във войната българските власти са били принудени да се оглеждат за контакти с Антихитлеристката коалиция, а без Червената армия нацистите са щели да ги принудят да участват в Холокоста на своя територия, смята руският историк.

В изявлението си той подкрепя позицията на руското външно министерство и заявява, че българите са задължени на съветските войници.

"Така че руското външно министерство е абсолютно право, че именно блгодарение на нашите воини е било предотвратена депортацията на евреите от България", заключава той.

Според Мягков "сегашното поколение българи живее в свободна страна, благодарение на обикновените съветски воини, които виниаги са се отнасяли към България като към братска страна". И "да се забрави това, значи да не се уважава собствената история".

Захариева: Народът ни спасява евреите, позицията на Русия няма нищо общо с историята

Помним историята си, това, че българските евреи не са депортирани, е един от най-големите успехи на българските депутати, църка, общест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com