Ръст на постъпилите в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив

19477
Ръст на постъпилите в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив
Снимка: Getty Images / Guliver

Около 30 са новопостъпилите в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив за последната една година. Това каза на пресконференция директорът на дома Дарина Кукева, предаде репортер на Радио “Фокус”- Пловдив.

По думите на Кукева, това е ръст в сравнение с други година, когато годишно са постъпвали най-много до 10 деца. Новонастанените са на възраст от 12 до 16-годишни. Това са деца, които досега не са били в институции, а от семейства.

Старозагорци затвориха с цветя улицата, където загина 4-годишния Паоло

Стотици старозагорци се стекоха с цветя и запалени свещички на мястото, където снощи мъж с мощен джип прегази 4-годишния Паоло. Мяст...

Причините за това са различни – голямата безработица сред малцинствата и невъзможност да се грижат за децата си, акселерацията и ранните бракове, агресията сред подрастващите и др.

Друга причина за нарасналият брой на новонастанените деца в Дом "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив е закриването на други домове, каза Кукева. Над 1600 са възпитаниците на дома от 1996 година досега.

68 деца са били осиновени в България и в чужбина, 17 са настанени в приемни семейства, а 38 са завършили висше образование. В момента в Дома са настанени 90 деца, за които се грижат 32 специалисти.

Днес възпитаниците и специалистите на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив празнуват 90-годишен юбилей. По този повод от 16 часа ще има голямо тържество, на което ще се срещнат бивши възпитаници, колеги, спонсори и приятели на Дома. 8 май 2006 година е преломна в живота на децата в този дом, тъй като се открива новата сграда. Тя променя качеството на живот в институцията, каза Дарина Кукева.

Прегазено детство, родителство, бъдеще

Вчера в Стара Загора на пешеходна пътека, в пешеходна зона, на метри от училище, пред очите на родителите си загина малко дете на колел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com