Село на протест срещу цех за преработка на пластмаса

5067
Село на протест срещу цех за преработка на пластмаса
Снимка: Pixabay.com

Жителите на дупнишкото село Яхиново излязоха на протест срещу проект за цех за преработка и рециклиране на пластмаса и пластмасови изделия. Инвеститорът е италианска фирма.

Според протестиращите, цехът е "бомба със закъснител", защото е много близо до домовете им и ще влоши качеството на въздуха и водата в района. Освен това в селото има и водни помпи, които се използват за поливане и питейни нужди. Според жителите на селото цехът ще замърси и подпочвените води.

Експерт: В България е изгодно да се гори боклук - евтино е и няма контрол

"Можем само да гадаем какво ще се случи с тези отпадъци и колко са влезли у нас. Не е ясно точно кои фирми внасят, какво се случва." То...

"Най-много ни притеснява, че ще унищожат природата тук. Това е престъпление", каза той.

Жителите смятат, че предприятието ще използва огромни количества вода, а и в Яхиново имат опасения за недостиг на питейна вода, обясни един от протестиращите пред Нова тв.

Селото е едно от най-големите в района. В него живеят над 2000 души, има и училище.

"Ние няма да позволим да се изгради такъв цех. Ако се построи подобно съоръжение, то би замърсило околната среда и Яхиново ще се превърне в едно огромно сметище. Тук има деца, има училище. Представете си какво може да се случи", заяви кметът на селото Софка Скоклева.

Други недоволстващи обясниха, че евентуално построяване на цеха би се сблъскало с развитието на туризма в района.

Вълка отново прибира лъвски пай заради боклука в София

Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, все още е значима фигура що се отнася до боклука в София. Това стана ясно от думите на за...

"Това е една голяма далавера, която се осъществява в цяла България. Има информация за 750 000 тона, това са 25 000 тира. По 125 лева се плаща на тон, това са 100 милиона лева, които някой е взел. Виновни за тази далавера са тези, които управляват държавата. Нашият проблем е част от всичко това", коментира друг от недоволните пред Нова тв.

От РИОСВ-Перник отговарят пред BTV, че в момента тече съгласувателна процедура за проверка на въздействието на бъдещият обект върху околната среда. Очакват се становищата на "Басейнова дирекция" - Благоевград, Здравна инспекция - Кюстендил и община Кюстендил, от които ще стане ясно и дали е необходима процедура по ОВОС за обекта.

От РИОСВ-Перник обясняват, че е внесено уведомление за инвестиционно предложение за построяване на сграда за преработка и рециклиране на пласмасови изделия, склад за нехранителни стоки и автосервиз в землище на с. Яхиново.

Инвеститорите твърдят, че няма да замърсяват въздуха и няма да използват много вода, защото ще работят в затворен цикъл с определено количество вода. Според фирмата ще бъдат открити нови работни места. Според инвестиционното намерение се предвижда цехът да се разполага на четири декара площ и да преработва до 500 килограма на час пластмасови отпадъци. В писмо до кмета е обяснено, че няма да се използват опасни химични вещества и се предвижда цехът да осигури работа на 10 човека.

Въпреки това протестиращите събират подписка, в която са се подписали над 1500 души. Подкрепят ги и хора от съседните села.

Договор за финансова помощ решава проблема с боклука в Благоевград

Община Благоевград ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 36 млн. лева. Договор за нея бе подписан днес от кмета на града д...

"Тази подписка е внесена до всички институции в държавата с надеждата, че ще спрем този проект, който се надяваме да не се случи", обясни кметът на селото Софка Скоклева.

Тя ще бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите, Регионалната инспекция по околна среда в Перник и община Дупница. Категорични са, че ако започне изграждането на цеха ще преминат към ефективни протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...