Сключен договор за 2,1 млн. лв. с пряк избор – ето защо обвиняват кметицата на Златица

9117
Сключен договор за 2,1 млн. лв. с пряк избор – ето защо обвиняват кметицата на Златица
Снимка: kambana.net

За повдигнато обвинение срещу кметицата на община Златица Магдалена Иванова съобщи днес Софийската градска прокуратура. От там уточниха, че тя е осъществила длъжностно присвояване на сума от 1 000 000 лв.

Кметицата е привлечена и към наказателна отговорност, защото е съставила документ с невярно съдържание. В декларация от 20 януари 2014 г. е вписала, че обектът „Преустройство на първи етаж на разширение на училище в кв. 72, г. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“.

А обектът е бил финансиран и по-рано. Първа копка по разширение на съществуващото училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица е правена през 1992 г. от тогавашния кмет Ценко Цеков по възложен на КФ „Радованов – Младенов“ – София, договор за 18 млн. неденоминирани лева, от които за проектиране 300 0000, а за строителство  15,5 млн. лв.  Към този договор в годините са сключвани 18 допълнителни споразумения.

Към 2004 г. натрупаните разходи по строителството на този обект са в размер на 1 687 326 лв. Отделно, от Японското посолство били получени 50 000 щатски долара дарение за училището.

Когато е трябвало да се кандидатства пред правителството на Орешарски с проект за довършване на училището през 2014 г. настоящата кметица е вписала искане за финансиране на стойност 2 108 885 лв. Толкова е и отпуснатата с постановление на МС сума (ДВ, бр.12 от 11.02.2014 г.).

Получавайки одобрението обаче, вместо да обяви процедура за възлагане по Закона за обществените поръчки, кметицата Иванова на 18-ти март 2014 г. сключва договор с фирма „Радованов-Младенов Р-М“ ООД - София. Дружеството е собственост на Младен Младенов и Никола Радованов с равни дялове. То получава обекта за 2 108 85 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 8 месеца. Сумата по договора е изплатена.

Договорът всъщност представлява допълнително споразумение към договора от 1992 година – тоест, 22 години след подписването на първия контракт, който към онзи момент не е действащ. 

В края на 2014 г. Агенцията за държавна финансова инспекция проверява община Златица целенасочено дали законосъобразно са изразходвани средствата, предоставени от държавния бюджет с три постановления – от 11-ти февруари, 17-ти септември и 17-ти октомври 2014 г. Всички те касаят проекта „Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“.

Във времето всички представени от фирмата протоколи за извършено строителство са били подписвани от кметицата. Сумите също са преведени.

Окончателното плащане е трябвало да се извърши в срок до 30 дни след подписване на Акт образец 15, но то е извършено по последната представена от фирмата фактура, без да бъде изготвен констативният акт за установяване на годността за приемане на обекта.

Строителният надзор е трябвало да бъде изпълнен от ЕТ „ВЕХА-59-Веселин Христов“ гр. София. При проверката от АДФИ обаче се установява, че не са извършени никакви плащания към тази фирма. Тя пък от своя страна не е изпълнявала строителен надзор. 

За грубото погазване на Закона за обществените поръчки през 2015 г. шефът на АДФИ сезира председателя на ОбС – Златица, Стоян Генов.

В писмото пише, че на кмета е съставен акт за установяване на административно нарушение на 27.11.2014 г.

Прокуратурата: Кметът на Златица е обвинена още през март 2017 г., разследването е на своя финал

Кметът на община Златица е обвинена в престъпление по служба още през март 2017 г. Исканията на Специализирано звено „Антикорупци...

„При инспекцията е установено, че съгласно три акта обр. 19 за извършени и приети строителни работи, са отчетени строителни работи от „Радованов-Младенов Р-М“ ООД, гр. София на обща стойност 2 108 885 лв. /с ДДС/ или 1 757 404, 20 лв. /без ДДС/“, пише в писмото на АДФИ.

„За целите на проверките за изпълнени строителни работи на обекта е назначено вещо лице и е изготвен експертен анализ; Установено е от вещото лице, че с актове за извършени и приети видови работа са отчетени строителни работи на обща стойност 677 868,36 лв. /с ДДС/, които в действителност не са извършени. С размера на недължимо платена сума в размер на 646 399,10 лв. (тъй като 31 469,26 лв. не са разплатени) в полза на „Радованов-Младенов Р-М“ ООД, гр. София е причинена вреда на бюджета за 2014 г. на община Златица“, се допълва в писмото.

Актът за начет е съставен на зам.-кмета Димчо Митев, солидарно с Младен Младенов – управител на дружеството изпълнител, за сумата от  646 399 лв.

Този доклад е изпратен на Софийска градска прокуратура (СГП), въз основа на който е изготвено и обвинението. Сигнал до Главния прокурор за нарушения по този договор беше изпратен в края на 2017 г. от Антон Тодоров и депутатите Александър Иванов и Васил Цветков от ГЕРБ. 

От СГП съобщават днес, че за самото съставяне на официални документи с невярно съдържание не може да се търси наказателна отговорност от Магдалена Иванова, тъй като не е участвала в изготвянето им, но е била запозната с неверността на отразените в тях обстоятелства.

ГЕРБ обвини кметица на БСП в злоупотреба с държавни пари

Данни за злоупотреба с държавни пари на Магдалена Иванова като кмет в община Златица, издигната от БСП, изнесоха от ГЕРБ. Това стана я...

Спрямо Магдалена Иванова е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъпление по чл. 311 от НК, кметицата на Златица може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“.

За престъплението по чл. 203 от НК /длъжностно присвояване/ законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Първа копка на разширението на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица е направена на 30 април 014 г. На тържествената церемония присъстват зам.-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева, председателят на парламентарната комисия по образование Ваня Добрева, народният представител от „Коалиция за България“ Кирил Добрев, зам.-областният управител на София област инж. София Торолова, кметът на община Златица Магдалена Иванова, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Мила Манчева, председателят на ОбС Стоян Генов, общински съветници, кметове на Златица от предходни мандати., а така също управителите на фирмата изпълнител Никола Радованов и Младен Младенов.

Надеждата тогава е след приключване на проекта училището да има десет нови класни стаи, столова и актова зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com