Служителите на затворите пак на протест?

20858
Служителите на затворите пак на протест?
Снимка: БГНЕС

Предвидените средства за затворите в проектобюджета за следващата година отново разпалиха недоволството на служителите на тези институции. Надзирателите дори заявиха, че може да се стигне до нови протести.

Днес представителите на УС на Синдиката на служителите в затворите в България напуснаха сградата на Министерството на правосъдието крайно неудовлетворени от проведена среща с ръководството на министерството. Целта на срещата, да се обсъди бюджет 2015 претърпя пълен провал, след като представителите на профсъюза научиха, че всички дискутирани до днес предложения относно социалния пакет (привеждане на заплатите в съответствие с коефициента заложен в ЗМВР, изравняване на порциона и базата определена за специфични условия на труд с тези в МВР, компенсиране на труда полаган през нощта и празнични дни, както и заплащане на времето на разположение по ЗМВР и ППЗИНЗС) по отношение на служителите в ГДИН и ГДО не са финансово обезпечени, нито с актуализацията на бюджет 2014, нито са предвидени средства за изпълнението им в проекта за държавен бюджет за 2015 година, съобщиха от ССЗБ.

Очакванията на синдиката на служителите в затворите бяха министерството в лицето на министъра на правосъдието Христо Иванов да декларира, че правителството ще внесе необходимите промени в бюджета за следващата година и ще заяви ясна позиция за изпълнение на исканията, които в основната си част са свързани с приетия т.г. Закон за Министерството на вътрешните работи. Отказът на институциите да спазят закона, в частта засягаща служителите в двете дирекции на подчинение на министъра на правосъдието, с което им се отнемат законни права без съответните правни аргументи, срещна отпор от представителите на ССЗБ.

Според ССЗБ не е нормално институциите да не спазват законите и в тази връзка бе изразено недоволство на срещата с министъра. Синдикалистите отхвърлиха изцяло възможността за постигане на компромис и отстъпки при липсата на каквито и да е предложения от отсрещната страна, и изразиха позиция, че след днешното заседание се създават предпоставки за влошаване на социалния диалог, нови съдебни спорове и подновяване на протестите в сектора.

След срещата Синдиката взе решение за започване на активни действия за отстояване на исканията и реален дебат в общественото пространство по темите, заявиха от ССЗБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com