София Касидова: Доказването на картел е изключително трудно

3053
София Касидова: Доказването на картел е изключително трудно
Снимка: iStock/Guliver

В последните три години КЗК няколкократно формулира подобни определения за картел на горивата у нас, но те в последствие не издържаха и паднаха в съда. Доказването на картел е изключително трудно упражнение и изисква много последователна и успешна практика на Антимонополната комисия. Поне аз не знам досега някакъв картел да е бил изразен и тази теза да е била защитена в съда.

Това каза пред БНР София Касидова – бивш заместник-министър на икономиката и бивш заместник-министър на транспорта и далекосъобщенията.

"Пазарът на горива има своите специфики в България и те се определят от това, че ние имаме една компания - "Лукойл Нефтохим", която определя цените на едро. Тя ги поставя, предвид факта, че има по-голямата част от пазарния дял, както на производството, така и на пазара на едро и на дребно. Останалите фирми имат дял между 15-20 процента, така че за тях остава да работят заедно в сътрудничество и споразумение как ще се разпредели този пазарен дял.

КЗК с официално обвинение за картел на пазара на горива

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално обвини в картел на пазара на горива дружествата „Лукойл България“ ЕООД...

Секторът има нужда от реформа и това може да стане, ако държавата, чрез своите правила, позволи външни или нови играчи да влязат във вноса на този пазар на горива. Това става, когато се премахнат някои бариери като данъчните и митнически складове, които са една пречка за вноса. Пазарът е толкова сложно структуриран, предвид, че има много малко фирми, които разполагат със складовите бази и могат да доставят и транспортират петрола", заяви тя.

Енергийният експерт Васил Филипов също изрази мнение, че КЗК няма да успее да разкрие картелно споразумение. Според него сме свидетели на разграбване на държавата.

"Много прибързано и „на тъмно“ обявихме България за държава, в която е победила демокрацията, в която законът управлява, контролира, преследва. Не се реализираха законови норми, които да контролират дейността на хората, които обслужват нашето общество и се допуска тотално ограбване… Ето, накрая ще отиде КЗК и ще се „кляфкат“ в съда с богатите монополисти в петролния сектор, и накрая този въпрос ще бъде забравен.

Русия не е толкова влиятелна, колкото я представя руската пропаганда и цената на петрола няма да скочи заради затоплянето на отношенията с Турция", категоричен е специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com